Nyáron se hanyagoljuk el lelki életünket – Székely János ajánlja megújulást segítő kötetünket

Kultúra – 2020. június 22., hétfő | 9:46

Az elmúlt évben adtuk ki Martos Levente Balázs, a Központi Papnevelő Intézet rektora, a Pápai Biblikus Bizottság tagja Szelíd fény című kötetét. Sokan kérdeztetek bennünket, melyik könyvünk segít, hogy nyáron se hanyagoljuk el lelki életüket. A kötet által mindig meríthetünk az evangéliumok kifogyhatatlan gazdagságából, sőt felfrissülésünket, megújulásunkat is szolgálja.

A Központi Papnevelő Intézet rektorának könyvéhez Székely János szombathelyi megyéspüspök írt előszót. Az alábbiakban ezt adjuk közre.

„Martos Balázs atyát hallgatni mindig nagy élmény. Nemcsak azért, amit – mint rendkívül kompetens biblikus szakember és teológus – mond, hanem azért is, ahogyan mondja. Szelíd fény sugárzik belőle: az arcáról, a szavaiból, a lényéből. Annak a Világosságnak a visszfénye, amely Jézusból áradt.

A világnak s benne mindannyiunknak nagy szükségünk van erre a szelíd fényre. A Teremtő Isten fényére, amelyből létrejött, amelyből született ez a világ, és amelyből kisarjadt a mi létünk is.

Az ember akkor lesz boldog, ha lassan megsejti a léte titkát, okát és célját.

Ha megsejti azt a gyönyörű rendet és harmóniát, amit Isten beleteremtett ebbe a világba, az atomokba, a galaxisokba, a sejtjeinkbe, a lelkünkbe. Akkor leszünk boldogok, ha belesimulunk ebbe a harmóniába, ha megtanulunk ennek mentén, ezzel összhangban élni.

Az evangélium arra tanít, hogy ennek a harmóniának, ennek az isteni rendnek a lényege a szeretet.

A világ szeretetből lett: Atya, Fiú és Szentlélek örök önátadásából, életáradásából. Az ember arra született, hogy megtanuljon szeretni. Az emberiség történetének legnagyobb megtermékenyítő ereje, legragyogóbb fénye a Biblia, és annak szíve: Krisztus. A világunknak égető szüksége van erre a fényre, hogy el ne homályosodjék, el ne sötétedjen.

Martos Balázs atya bibliamagyarázatai ezt a szelíd fényt, az evangélium fényét, a Teremtő szeretetének fényét sugározzák. Kívánom minden kedves olvasónak, hogy olvasás közben fel-felragyogjanak a szavak. A szavakba beleöntött gondolatok pedig segítsenek mindannyiunkat abban, hogy Isten szelíd fényességében járjuk életünk útját, és mindent megtegyünk azért, hogy általunk megfényesedjen a világ.”

A könyv kedvezménnyel megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8.; nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek 9–17 óráig; szerdán 10–18 óráig) vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria