Olvasd te is a Vatikáni Könyvtár gazdag gyűjteményét – online

Kultúra – 2020. január 11., szombat | 13:02

Habár a Vatikán a világ legkisebb önálló állama, könyvtára megdöbbentően sok, történelmileg igen fontos írott dokumentumot rejt.

1451-ben V. Miklós pápa volt az, aki elsőként próbálta meg Rómát globális jelentőségű akadémiai központtá fejleszteni. Ez a nem kis feladat először „viszonylag szerény”, több mint 1200 kötetből álló könyvtár felállítását foglalta magába, beleértve a pápa saját gyűjteményét is, melyben görög és római klasszikusok és konstantinápolyi szövegek is voltak.

Az elmúlt öt és fél évszázadban a Vatikán állami könyvtára aztán szépen növekedett. Mára körülbelül 75 ezer darab kódexet és több tízezer más kéziratos dokumentumot tudhat magáénak, illetve olyan könyveket, melyek a könyvnyomtatás kezdetei és a 16. század közötti időszakban születtek. Mindent összevetve hozzávetőlegesen több mint egymillió tétel található a könyvtárban.

*

Nagy örömünkre már nem is kell a Vatikánig utazni, hogy felfedezzük ezt a rendkívüli gyűjteményt, hiszen egy digitalizálási projektnek köszönhetően számos dokumentum szabadon kereshetővé és letölthetővé vált elektronikus formában. Ráadásul nemcsak a fent említett kódexeket tanulmányozhatjuk, hanem levéltári, grafikai anyagokat és érméket is.

A vatikáni könyvtári keresőrendszer ide kattintva érhető el.

Forrás: Openculture/Papageno.hu

Fotó: Vatikáni Könyvtár Twitter-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria