Orientale lumen – Abeer Nehme libanoni énekesnő lesz a nyitókoncert vendége

Kultúra – 2020. január 8., szerda | 9:02

A Szent Efrém Férfikar Orientale lumen – Kelet világossága című sorozatának mindhárom alkalmán női énekesek lépnek fel. Az ortodox karácsonyi nyitókoncert vendége Abeer Nehme libanoni énekesnő lesz január 11-én a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban.

A koncerten arámi, kopt, szárd, örmény, szláv, szír, bizánci, ruszin és magyar imák szólalnak meg. Az ortodox karácsonyi koncert január 10-én Szombathelyen, 12-én pedig Debrecenben is elhangzik.

A kilencedik Orientale lumen sorozat mindhárom koncertjén olyan hölgyeket lát vendégül a Szent Efrém Férfikar, akik a legmagasabb szinten képviselik a vokális kultúra egy-egy szegmensét.

A január 11-én fellépő 38 éves Abeer Nehme énekesi pályája mellett zeneszerző, zenetudósként is kutat, és dokumentumfilm-sorozatot is forgatott a világ számos részén Indiától Afrikán át Magyarországig. Az énekesnő Abu-Dzabiban és Fudzsejrában, valamint Marokkóban, a fezi nemzetközi egyházzenei fesztiválon is fellépett már a Szent Efrém Férfikarral, 2014-ben és 2016-ban pedig telt ház előtt énekelt Budapesten.

Április 25-én, az ortodox húsvét ünnepén az athéni Nektaria Karantzi lép színpadra az ősi bizánci görög énekkultúra egyik legavatottabb tolmácsolójaként, június 6-án, a sorozat zárásaként pedig a Szabó Dénes vezette nyíregyházi Pro Musica Leánykarral zárja a Szent Efrém Férfikar az Orientale lumen sorozatot az ortodox pünkösd ünnepére összeállított műsorral.

A Szent Efrém Férfikar 2011 óta rendezi meg az Orientale lumen sorozatot, melynek keretében a keleti rítusú keresztény egyházzene legszebb kompozíciói hangzanak el nemzetközileg is ismert szólisták és együttesek közreműködésével. Az elmúlt nyolc évadban olyan előadók adtak velük közös koncertet, mint Sebestyén Márta, Palya Bea, Marie Keyrouz nővér, Jevgenyij Nyesztyerenko, Dés László, Szokolay Dongó Balázs, Pál István „Szalonna” és bandája, a moszkvai Doros kvintett, az Amadina, a Parafónia, az Orosz Ortodox Szólisták, az Optina Pusztyin kolostor férfikara és a Moszkvai Patriarkátus Kórusa.

Forrás: MTI; Szentefrém.hu

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria