Örömzenélés – Szimfónia program Pécsett

Kultúra – 2019. január 3., csütörtök | 12:51

A pécsi Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskolában 2018-ban is töretlen volt a Szimfónia program népszerűsége. A zenekari tagok több meghívást is kaptak különféle eseményekre, januárban újévi koncertet adnak a Magtár Látogatóközpontban.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Szimfónia program ötlete Venezuelából származik – lényege nem a tehetséggondozás, hanem az örömzenélés. A kezdeményezés célja, hogy a nehéz körülmények között élő gyermekek számára értékes, örömteli időtöltést kínáljon. A létrejövő ifjúsági zenekarok a gyerekek számára a társadalmi működés mintái, ahol mindenkinek megvan a maga fontos szerepe, ahol a közös célt együttműködésre és szolidaritásra építve lehet elérni.

Magyarországon a Symphonia Alapítvány 2013 óta kínál a létbizonytalanságban, súlyos nélkülözésben és nehéz családi körülmények között élő gyermekek számára újszerű eszközt, amelynek kulcselemei a sikerélmény, az önbizalom és a közösséghez tartozás érzésének erősítése.

A pécsi Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola tanulói az idei tanév első félévében három városi eseményen is lehetőséget kaptak arra, hogy bemutatkozzanak: szeptemberben a Tanuló Fesztiválon léptek fel, a városi adventi programsorozat keretében koncertet adtak Pécs főterén, karácsony előtt pedig a Pécs Plázában is zenéltek.

A program munkatársai a Néri Szent Fülöp-iskola tagóvodájában heti rendszerességgel vannak jelen: játékos, zenés foglalkozásokat tartanak a gyerekeknek. A Szimfónia program szellemiségének fontos eleme, hogy a gyerekek minél korábban találkozzanak a hangszerekkel, a zenével, ezért ezek az alkalmak kiválóak arra, hogy a közreműködő szakemberek közelebbről is megismerjék a leendő elsősöket.

A Szimfónia program a dél-dunántúli térség más iskoláiban is működik: többek között Magyarmecskén, Bogádmindszenten, Siklóson. A partnerintézményekkel szoros az együttműködés; a közös repertoár kidolgozása állandó zenei frissességet biztosít a programban részt vevő diákok és a hallgatók számára.

A zenekari sikereknek köszönhetően a „szimfóniás” fiatalok január 12-én 16 órakor a pécsi püspökség Magtár Látogatóközpontjában a Budapesti Készenléti Fúvószenekarral adnak közös újévi koncertet, amelyre mindenkit szeretettel várnak.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria