Ősi kopt kolostor maradványait tárták fel Egyiptomban

Kultúra – 2021. március 17., szerda | 9:45

Egy francia–norvég régészcsoport 5. századi kopt keresztény kolostoregyüttes maradványaira bukkant az egyiptomi Nyugati-sivatagban, a Baharijja-oázisnál – jelentette be az egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium március 13-án.

A francia–norvég régészcsoportnak ez a harmadik ásatási évada a területen. A munka során számos bazaltból készült, sziklába vájt, valamint tapasztott falú épület maradványát tárták fel – olvasható a tárca közleményében.

Az épületegyüttes hat részből áll, amelyek három templom és szerzetesek celláinak maradványait rejtik, a falakon feliratokkal és kopt szimbólumokkal – közölte Oszama Talát, a tárca iszlám, kopt és zsidó részlegének vezetője.

Egy templomot és tizenkilenc helyiséget sziklába véstek, amelyek szerkezete ma is tartja magát. A templom falait vallási témájú görög nyelvű feliratok és bibliai idézetek díszítik – mondta el Victor Ghica, a feltárás vezetője. A leletek egyértelműen azt mutatják, hogy a szerzetesek jelen voltak a térségben már az 5. század óta.

A feltárás területe Kairótól délnyugatra fekszik a sivatagban, amely a 4. és a 8. század között lakott térség volt, virágzását az 5–6. században élte – közölte az ásatásokért felelős Francia Keleti Régészeti Intézet.

Forrás: MTI

Fotó: Wikipédia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria