Ötödik alkalommal jelent meg Fekete István adventi és karácsonyi elbeszéléseinek kötete

Kultúra – 2018. december 3., hétfő | 19:59

A nagy érdeklődésre tekintettel a Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” sorozatában advent kezdetére időzítve újra megjelentettük Fekete István „Régi karácsony” című elbeszéléskötetét.

A Fekete István adventi és karácsonyi témájú elbeszéléseit tartalmazó kötet az Új Ember kiadványaként négy kiadást ért meg. A Magyar Kurír gondozásában most megjelent kötet immár az ötödik, javított kiadás.

Fekete István (1900–1970) egyike volt azon íróknak, akik átélték és hitelesen ábrázolták a lélek ünnepi érzéseit. Csendes, nyugodt, szemlélődő, gyakran humorral, derűvel átszőtt elbeszéléseiben egyszerű, a természet közelségében élő emberek szívében lobbannak fel a legnemesebb, legtisztább érzések. Karácsonyi történeteinek esendő, mégis romlatlan hősei nem kételkednek, hanem a jászolhoz sietnek, és alázatosan borulnak térdre, mert tévedhetetlen biztonsággal tudják: megszületett, akire vártak, akit megígértek a próféták, s hiszik, hogy a törékeny gyermek megigazulásuk nagy esélyének bizonyossága. Az Új Ember hetilap volt éveken keresztül az egyetlen fórum, amely helyet adott az elismert írók köréből sokáig kirekesztett Fekete Istvánnak, aki 1947 és 1969 között szinte minden esztendőben megörvendeztette az újság olvasóit egy-egy adventi vagy karácsonyi elbeszéléssel. Ezeket gyűjtöttük egybe, s adjuk közre ismét.

„Olyanok ilyenkor a csillagok, mint az álmos gyerek szeme. Kicsit hunyorognak. És még nem tudják: sírásra vagy nevetésre nyíljanak-e, avagy aludjanak tovább. Hát, csak pislognak. […] Néhol egy halk szó, néhol az se. Néhol csak árnyak járnak. Néhol kis lámpások imbolyognak és mutatják, hova kell lépni. […] A tegnap gondja mintha még aludna, a mai még nem ébredt fel. S a falu csak tiszta önmagát viszi a hajnali misére. Ajtó nem csattanik, kiáltás nincs. A külső mozgás bekúszik a templomba s megnyugszik. Suttog egy kicsit, vár, s amikor már a gyertyák lángja is megnyúlik a várakozástól, felkiált az időtlen vágy: »Harmatozzatok, égi Magasok«.”

(Részlet Fekete István a kiadványban megjelent Roráte című novellájából)

Fekete István: Régi karácsony című kötete megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 9–17 óráig; szerdán 10–18 óráig) vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria