Ötödször rendezik meg a Keresztény Színházi Fesztivált Budapesten

Kultúra – 2018. április 3., kedd | 14:59

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében április 6-án, pénteken kezdődik az V. Keresztény Színházi Fesztivál az Újszínházban – mondta el Bártfay Rita dramaturg, a rendezvény főszervezője az M1 csatornán. A fesztivál egy hétig tart, és befogad minden pozitív gondolatot közvetítő produkciót.

Április 6. és 13. között idén ötödik alkalommal rendezi meg az Újszínház a Keresztény Színházi Fesztivált, amelyen a vidéki művészek vendégjátéka mellett több külföldi produkciót is láthat a közönség Budapesten.

A Keresztény Színházi Fesztivál célja, hogy színes és változatos programokkal minél szélesebb réteghez szóljon a színház nyelvén – olvasható az Újszínház közleményében. A programok minden korosztály számára érdekesek lehetnek: ehhez a színház minden eszközét igyekeznek igénybe venni a klasszikus elemektől az új színpadi kifejezőeszközökig. A repertoárból nem hiányoznak a zenés és táncos elemek sem.

A fesztivál egy kortárs darab premierjével kezdődik. Kulcsár Lajos Zserbótangójában három neves színésznő – Bordán Irén, Esztergályos Cecília és Tordai Teri – áll együtt színpadra. A rendezvény második napján Somogyi Győző grafikus, festőművész kiállításának megnyitójával folytatódik a program, majd az Újszínház Bizánc című előadása látható. Herczeg Ferenc darabja Konstantinápoly bukásán keresztül mutatja meg, hogyan idézheti elő egy nép saját pusztulását, ha kizárólag az önös érdekek vezérlik.

Jelenet a Bizánc című darabból

Április 8-án, vasárnap az egri Gárdonyi Géza Színház vendégszerepel az Újszínházban a Legyetek jók, ha tudtok című előadással. Másnap Böjte Csaba és színjátszó gyerekek lépnek fel. A ferences rendi szerzetes előadása az elmúlt évben is hatalmas érdeklődésre tartott számot.

A következő napon, április 10-én a nagyszínpadon a Szent Efrém Férfikar lép fel, amely évek óta sikerrel szerepel a fesztiválon. A Bubik István Stúdiószínpadon ugyanebben az időben Gregor Bernadett és Jánosi Dávid szereplésével a Pilátus éjszakája látható.

Április 11-én, szerdán a délvidéki Udvari Kamaraszínház vendégjátékát láthatja a közönség. A Halottak napjától Virágvasárnapig című előadás a határon túl élő magyarság helyzetét mutatja be egy szerelem történetén keresztül. Másnap a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Gerendák című előadását játsszák a nagyszínpadon. A kisszínpadon pedig egy kétszemélyes darab, a Babits Mihály Kamaratársulat produkciója látható Jónás könyve Török Sophie előadásában címmel. A színmű Babits Mihály és felesége életének utolsó időszakát idézi fel.

A fesztivál zárónapján a Bubik István Stúdiószínpadon a művészet és a szakralitás viszonyáról tartanak szakmai beszélgetést. Este a lengyel Teatr A lép fel, amely kizárólag bibliai, szakrális témát vagy szentek éltét feldolgozó színpadi művek írásával és előadásával foglalkozik, miközben a legmodernebb színházi, filozófiai és zenei kifejezési formákat kutatja.

A részletes program megtekinthető az Újszínház honlapján.

Forrás: MTI

Fotó: Újszínház

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria