Ötszázadik adásával jelentkezik a Zeneközelben, Juhász Előd zenei beszélgetős műsora

Kultúra – 2021. február 11., csütörtök | 10:55

A népszerű rádióműsorban művészek, tudósok és közéleti személyiségek egyaránt rendszeresen megfordulnak. Az ünnepi adást február 14-én vasárnap, 17 óra 4 perctől 18 óráig sugározza a Magyar Katolikus Rádió.

Juhász Előd zenetörténész, televíziós-rádiós szerkesztő, műsorvezető 1963 és 1981 között volt a Magyar Rádió zenei szerkesztője. Ekkor született meg a személyétől és Csiba Lajos társszerkesztőtől elválaszthatatlan Zeneközelben című műsor, mely huszonöt évig volt a rádió műsorán.

„A Zeneközelben elnevezés »isteni sugallatra«, egy athéni kéthetes ösztöndíjas út során, séta közben született. Lényegét Csiba Lajossal így fogalmaztuk meg: személyes hangú, kötetlen, élő műsor – nem kritika, s nem recenzió, inkább bő konferálás mindarról, ami a levegőben van a zenével kapcsolatban, ami aktuális, sokakat érdekel, legyen az hangverseny, opera, bemutató, jazz vagy popesemény, lemez, könyv, vendégjáték, egy muzsikus elhunyta vagy évforduló. A sorozat szórakoztató összehasonlításokra, szubjektív »tálalásra« is ad alkalmat. Lényege a nyitottság: zenéről, zenészekről, lehetőleg érdekesen – sokaknak!” – mondta Juhász Előd a műsorról.

Juhász Előd 1981 és 2002 között a Magyar Televízió főmunkatársa volt, ahol – egyebek mellett – a Zenebutik sorozatot vezette: a rádiós Zeneközelbenhez hasonlóan ez is több műfajú és pergő tempójú volt; a komolyzenei témák mellett bemutatták a legfrissebb nyugati pop-rock-videoklipeket, de irodalmi, képzőművészeti és filmelőzetes mozaikok is szerepet kaptak benne.

Kollégájával, Csiba Lajossal 2011 óta a Magyar Katolikus Rádió égisze alatt készítik az eredetivel azonos néven futó Zeneközelben sorozatot.

A műsor sokszínűségéhez híven az elmúlt tíz évben zenészek, tudósok, színészek és politikai szereplők is szép számmal ellátogattak a Katolikus Rádió stúdiójába, köztük Baán László főigazgató, Eperjes Károly, Gyulay Zsolt olimpiai és világbajnok kajakozó, Wolf Péter, Balázs Fecó, Fülöp József filmrendező és Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter.

A műsor 500. adása február 14-én 17 óra 4 perctől lesz hallható a Magyar Katolikus Rádió hullámhosszain és honlapján.

„Az elmúlt tíz év nagyszerű vendégek társaságában és megőrzendő, továbbadandó gondolatok összegyűjtésével telt. Az ötszázadik adással kapcsolatban csak annyit árulnék el, hogy rendhagyó, ízig-vérig ünnepi Zeneközelben adással készülünk” – mondta a vasárnapi műsorral kapcsolatban Juhász Előd.

Forrás és fotó: Magyar Katolikus Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria