Otthonról is bejárhatjuk Mátyás király díszkönyvtárát

Kultúra – 2020. június 26., péntek | 11:30

Bebarangolhatjuk A Corvina könyvtár budai műhelye című kiállítás termeit és belelapozhatunk a kódexekbe a virtuális térben. Az Országos Széchényi Könyvtár elérhetővé tette 2018/2019-es nagyszabású kiállításának 3D-s online változatát, amely rekonstruálja az eredeti kiállítás élményét.

Az interneten a középkori kódexek, pénzérmék, a Mátyás-trónkárpit mellett megtekinthetők a kiállításon levetített kisfilmek, valamint a kurátor mozgóképes összefoglalója a tárlat első termében. A virtuális kiállítás szerkesztője Zsupán Edina, az eredeti kiállítás kurátora; a 3D-változat Takács István virtuálistúra-készítő munkája.

A virtuális kiállítás elkészültével egy időben az A’Design Award nemzetközi szervezet Belsőépítészet és kiállítás kategóriában bronzminősítéssel díjazta a 2018/2019 fordulóján megrendezett budapesti kiállítást, amelyet Gazdag Mária belsőépítész tervezett.

A nemzeti könyvtár Mátyás király örökségének egyik legjelentősebb őrzője. 2018 őszén számos pompás corvina és díszkódex érkezett az Országos Széchényi Könyvtár időszaki kiállítására magyar gyűjteményekből és a világ távoli pontjairól, többek között New Yorkból, Párizsból, a Vatikánból és Bécsből. A kéziratok közül több értékes és művelődéstörténetünk szempontjából kiemelkedően fontos darab első alkalommal volt látható a nagyközönség számára Magyarországon. A nagyszabású tárlat egyik különlegessége volt, hogy a hazánkban őrzött 53 corvina csaknem hiánytalanul helyet kapott itt, s a külföldről érkezett kötetek közül több is a középkor óta először tért vissza Magyarországra.

Korábban nem volt ismeretes, hogy pontosan mikor és hogyan hozták létre az uralkodói könyvtárat. A kiállítás hátterét nyújtó kutatómunka tárta fel, hogy erre Bécs (1485) és Bécsújhely (1487) elfoglalását követően, Mátyás uralkodásának legutolsó éveiben került csupán sor. A tárlat részletesen mutatta be azt az említett, korábban csak homályosan, töredékesen ismert jelenséget, hogy nem csupán Itáliából rendeltek ragyogóan díszített, kézzel írt könyveket a magyar király könyvtára számára, hanem Budán is alkottak luxuskéziratokat olasz mesterek közreműködésével. A magyar reneszánsz új fejezete tárult fel ezzel.

A Corvina könyvtár budai műhelye című kiállítás most megjelent katalógusa ebben az új megközelítésben ábrázolja a pompás bibliotéka kialakításának bonyolult eseménysorát. A virtuális kiállítás „megnyitása” alkalmából született kötet – „Az ország díszére”: A Corvina könyvtár budai műhelye – bemutatja a kiállítás valamennyi eredményét, új, részletes leírásokat közöl a kódexekről, és alapvetően rajzolja át a Corvina könyvtárról alkotott eddig ismert képet.

A virtuális kiállításon is megcsodálható, díjazott installáció nem pusztán „illusztrálta” az egykori gyűjtemény ragyogását és pompáját, hanem a tudományos koncepciót vizuálisan felerősítve egy könyvtár születését mutatta be képi és szimbolikus eszközökkel a pergamenlaptól kezdve egészen a teljes pompájukban megmutatkozó luxuskódexekig. A főlépcsőház fölé boruló hatalmas csillagkép, különleges formájú és színű látványelemek, mozgóképek, kisfilmek jelenítették meg Mátyás könyvtárának izgalmas, titokzatos világát.

Virtuális kiállításhoz egy játék is kapcsolódik, amit a könyvtár egyaránt ajánl diákoknak és felnőtteknek. A Vezesd körbe tekinteted! című játék során feltett kérdéseket június 26-án, péntek délután 15 óráig helyesen megválaszolók különböző, a corvinák történetével kapcsolatos értékes könyveket nyerhetnek. Továbbá részt vehetnek az online Múzeumok Éjszakáján június 27-én, szombaton megrendezésre kerülő sorsoláson, amelynek fődíja a leggazdagabb humanista könyvgyűjtemény új katalógusa a kurátor dedikálásával.

Forrás és fotó: Országos Széchényi Könyvtár

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria