Párbeszéd címmel rendeznek koncertet a Dohány utcai zsinagógában

Kultúra – 2021. szeptember 3., péntek | 17:08

Különleges hangversenyre kerül sor az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus részeként. Szeptember 4-én, szombaton Párbeszéd címmel rendeznek koncertet a Dohány utcai zsinagógában, melyen zsoltárok hangzanak el zsidó és katolikus egyházzenei feldolgozásokban. Az eseményről Heisler Andrást, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnökét kérdeztük.

– Kik lépnek fel ezen a hangversenyen?

– Fekete László, a budapesti zsinagóga jelenlegi főkántora, nemzetközileg is elismert művész, aki majd’ negyven éve énekel a Dohány utcai zsinagógában. Dobszay Péter orgonaművész és Rudas Dániel kántor fiatalok és tehetségesek. Virágh András, a Dohány utcai zsinagóga karmestere remekül ki tudja használni a különleges helyszín adottságait. Rajtuk kívül a Solti Kamarazenekar, az ETUNAM Vegyeskar és a Budapesti Énekes Iskola Albertfalvi Tagozata lép majd fel.

– Mi a jelentősége ennek az eseménynek?

– A Budapesten megrendezésre kerülő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egy nagyon erős és jelentős vallási esemény lesz. Ezzel a koncerttel azt szeretnénk megmutatni, hogy létezik Magyarországon egyfajta zsidó–keresztény párbeszéd és együttműködés. Ennek nagyon sok oldala van, több területen is együtt dolgozunk, együtt gondolkodunk.

Ezért tartottuk fontosnak, hogy egy katolikus eseményen is jelet küldjünk a világnak: figyelünk egymásra.

A Dohány utcai zsinagóga egy emblematikus hely, Európa legnagyobb zsinagógája, itt látjuk vendégül a kongresszus résztvevőit. Szombat este sok katolikus egyházi személyiség vesz majd részt a koncerten, vagyis ez valóban egy különleges, kegyelmi pillanat lesz.

– Mi a koncert legfőbb üzenete?

– Természetesen a párbeszéd, a párbeszéd jelentősége. Arra szeretnénk rámutatni, hogy milyen fontos tiszteletben tartani egymás értékeit, mint ahogy az is fontos, hogy figyeljünk egymásra. A kultúra képes arra, hogy teret kínáljon ennek a párbeszédnek.

A koncert elején Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Frölich Róbert országos főrabbi mond köszöntőt.

Kapunyitás 20.10-kor, a hangverseny 20.30-kor kezdődik.

Szerző: Baranyai Béla

Fotó: Wikimedia Commons; MTI; Thaler Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

2018. (MTI)Fotó: Thaler Tamás