Példaképeink – Köztünk élő hősök – Lezárult a 10. Ökumenikus Diákfilmszemle

Kultúra – 2022. június 7., kedd | 11:21

Május 28-án, szombaton zajlott az ökumenikus diákfilmszemle döntője, az ország különböző részeiből érkező diákfilmes csapatokat a Sapientia Szerzetesi Főiskola Auditorium Maximum termében látták vendégül. A Példaképeink – Köztünk élő hősök címmel meghirdetett filmes megmérettetésről Wettstein József piarista szerzetes pap, a szemle főszervezője számolt be. Írását szerkesztve közöljük.

Az immár tizedik alkalommal szervezett filmszemle idén is a katolikus, református és evangélikus általános és középiskolák diákjait szólította meg, és hívta rövidfilmek készítésére. Az idei kiemelt téma a Példaképeink – Köztünk élő hősök volt, valamint meghirdették a szabadon választott téma kategóriát is. A koronavírus-járvány miatt 2020-ban elmaradt a diákfilmszemle, 2021-ben pedig csak online módon lehetett lebonyolítani, így nagy örömet jelentett, hogy három év után ismét személyes találkozások keretében valósulhatott meg.

A diákfilmszemlét most is az evangélikus, a református és a katolikus egyház központi oktatási intézményei támogatták. A versenyfelhívásra a május 9-i beadási határidőig huszonegy iskolából harminc film érkezett. Előzsűri értékelte a beküldött filmeket, így alakult ki a május 28-i döntőbe jutott tizennégy film listája.

A döntős filmek bemutatását számos érdeklődő tekintette meg. Vetítési blokkonként a zsűri szakmailag elemezte az alkotásokat. A zsűri olyan szakemberekből állt, akik filmkészítésben és filmes ismeretek átadásában egyaránt elismertek: Varsányi Ferenc Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója; Szabó-Nyulász Melinda animációs filmrendező, művészeti oktató; Gelencsér Gábor filmesztéta, az ELTE Filmtudományi Intézetének docense, valamint Dózsa Endre rendező, operatőr, filmművészeti egyetemi hallgató, aki középiskolás diákként többször is díjazottja volt az Ökumenikus Diákfilmszemlének.

A vetítéssorozat után következett az ünnepélyes eredményhirdetés és díjkiosztás. A kiemelt téma filmjeit két korcsoportra bontva rangsorolta a zsűri. Az általános iskolások korcsoportjában a budapesti Baár–Madas Református Gimnázium és Általános Iskola tanulói győztek a Találat és alázat című filmjükkel. Ugyanebben a témában a középiskolásoknál első díjban részesült a békéscsabai Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium diákjainak Határtalan szeretet című alkotása. A szabadon választott téma szekcióban pedig a Veresegyházi Katolikus Gimnázium diákja kapta az első díjat a KaranTÉBOLY című filmjéért. A részletes végeredmény és maguk a filmek is megtekinthetők az Ökumenikus Diákfilmszemle weboldalán.

A díjak tárgyjutalmakkal, az iskolai videostúdiók fejlesztését szolgáló felszerelésekkel jártak: professzionális riportermikrofont és digitális rögzítőt, videoállványt, videolámpát, derítőlapot vihettek haza a jól szerepelt filmek alkotói. Mindezeken túl a filmszemlét a Nemzeti Örökség Intézete is támogatta, egy második díjnak megfelelő értékű különdíj felajánlásával.

A jó hangulatú, sok találkozással és szakmai élménnyel járó filmszemle végén a résztvevők azzal köszöntek el egymástól, hogy jövőre ismét találkoznak a 11. Ökumenikus Diákfilmszemlén.

Az eseményről készült fotók ITT nézhetőek meg.

Szerző: Wettstein József SP

Fotó: Ökumenikus Diák Filmszemle 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria