Péntektől látogatható a Dömötör-torony, Szeged legrégebbi épülete

Kultúra – 2019. január 29., kedd | 18:04

Februártól látogatható lesz Szeged legrégebbi épülete, a Dömötör-torony. A 11. századi alapokon nyugvó épületet a nagyközönség ritkán láthatta – péntektől idegenvezetéssel bárki megnézheti.

„Már a torony megtalálása is meseszerű volt. A késő román, kora gót stílusú építmény egy barokk templom bontása során bújt elő ősi rejtekéből. A szakemberek sem tudták, hogy ott van, ezért ez akkor nagy szenzáció volt” – mondta Kiss Edit, a Szegedi Dóm Látogatóközpont igazgatója.

Szeged legidősebb, 11. századi alapokon nyugvó építménye a Dömötör-torony, a mai Fogadalmi templom helyén állt Szent Demeter-templom egyetlen fennmaradt tornya. A templomot első alkalommal 1199-ben említették. Számos alkalommal átépítették, és csak a 18. századra nyerte el végső formáját.

A nagy tiszai árvíz pusztítása után, 1925-ben bontották le a templomot, hogy annak helyére emeljék a város új szimbólumát, az azóta híressé vált szegedi dómot. Ekkor került elő a Dömötör-torony, amelyet a harmincas években kezdtek el felújítani. Keresztelőkápolnává alakították. Rerrich Béla munkája a torony művészi restaurációja, a falába a vár bontása során előkerült román kori szobrokat, a toronyba vágott új ajtó íves felső részébe pedig Szeged legrégebbi szobrát, a 12. századi „kőbárányt” illesztették.

A kápolna belsejét Aba-Novák Vilmos falfestményei díszítik, aki ezekkel díjat is nyert az 1932-es padovai egyházművészeti kiállításon. A Dömötör-torony frissen elkészült falképeinek sikerét azonban beárnyékolta egy szerencsétlenség: 1932-ben a valószínűleg a Tisza rendkívül magas vízszintje miatt felgyülemlő belvíz miatti nedvesedés megrongálta a festményeket, ezért Aba-Novák 1933-ban újrafestette őket, ekkor már freskótechnikával, kisebb változtatásokkal a kompozícióban – részletezte Kiss Edit.

A torony vizesedése miatt a freskók az ezredfordulóra erősen megrongálódtak, ezért megmentésük érdekében bizonyos részleteket – Forrai Kornélia restaurátor közreműködésével – eltávolítottak eredeti helyükről, majd helyreállították, és 2015–16-ban visszahelyezték őket.

„Ezért is csoda, amit ott láthatunk. Péntektől nyitvatartási időben bárki megnézheti, de csak kísérettel, vezetéssel. Ha egy négytagú család érkezik, nekik is kinyitjuk, és egyszerre maximum húszfős társaság tekintheti meg” – ismertette a Szegedi Dóm Látogatóközpont igazgatója.

Január 31-én, csütörtökön délután A Dömötör-torony meséi című kiállítással nyitják meg a nagyközönség előtt az épületet. A kiállítás korabeli újságcikkeken, fotográfiákon és levelezéseken keresztül, Móra Ferenc és Cs. Sebestyén Károly írásainak segítségével tárja elénk a Dömötör-torony érdekes történetét. A mese vonalát követve tűnik fel Mátyás király alakja, akinek a palástjából készült az a 824 igazgyönggyel díszített – a Csongrád Megyei Értéktárba is bekerült – miseruha, amely szintén megtekinthető a kiállításon.

Forrás és fotó: Délmagyar.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria