Pilinszky 100 – Videósorozatot indít az erdélyi katolikus hírportál

Kultúra – 2021. május 21., péntek | 12:17

Pilinszky 100 címen versvideo-sorozat indul a Romkat.ro erdélyi katolikus portálon Laczkó Vass Róbert színművész közreműködésével Pilinszky János születése 100. évfordulója apropóján.

Az idei év irodalmi, kulturális szempontból a Pilinszky-centenárium jegyében telik. A 20. századi magyar irodalom kiemelkedő alkotója úgy tudott igazi, ihletett költő lenni, hogy egy percig sem tagadta meg katolikus hitét, meggyőződését, még akkor sem, amikor ez éppen nem volt kifizetődő. Verseire rányomta bélyegét a transzcendens, az a transzcendens, amely a költő minden lélegzetvételét, még keresését és belső küzdelmeit is meghatározta.

A Romkat.ro erdélyi katolikus portál Pilinszky 100 címen videósorozatot indít, amelynek keretében a költő halálának május végi évfordulójától a születés centenáriumáig hetente egy, összesen 33 vers hangzik el találó képi környezetben, szubjektív keresztmetszetet nyújtva a szerző költészetéről, világáról.

Ahogyan korábban az Arany és kék szavakkal című videósorozatban, ezúttal is Laczkó Vass Róbert színművész működik közre, az operatőr Józsa Ádám, a Sapientia EMTE média szakos diákja.

Forrás: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria