Portréfilm készült Bodó Imre professzorról, a szürkemarha megmentőjéről

Kultúra – 2021. április 10., szombat | 18:02

Kőszegi diák, majd piarista diák Budapesten, főállattenyésztő a Hortobágyon, az Állatorvostudományi Egyetem professzora, hét gyermek édesapja – különleges, gazdag életutat mutat be az „Egy borjúfark sem hibázott…” című portréfilm.

Bodó Imre 1951-ben érettségizett a budapesti piarista gimnáziumban. A gödöllői Agrártudományi Egyetemen szerzett diplomát 1956-ban.

Tíz éven át (1962–1972) főállattenyésztőként dolgozott a Hortobágyon. Ő mentette meg a szürkemarhát az „átkeresztezéstől”, azaz a „szovjet” kosztromai fajtával tervezett „feljavítástól”.

Pestre költözve az Állatorvostudományi Egyetemen kezdett dolgozni, ahol később az állattenyésztési tanszék vezetője lett. Egyetemi tanárként a hallgatók többször is az év oktatójának választották. Az ő kezdeményezésére készült el az egyetem bejáratánál található, Csatlós bikát ábrázoló szürkemarha szobor, ami mára a campus jelképévé vált.

Feleségével, Újhelyi Erzsébettel hét gyermeket neveltek fel. Életüket a mai napig áthatja a gondviselés hétköznapi megélése, megtapasztalása.

A filmben megszólalnak pályatársak, kollégák, családtagok, barátok, köztük az egykori osztálytárs, Jelenits István piarista szerzetes is. 

Az „Egy borjúfark sem hibázott…” című portréfilm televíziós változata megtekinthető ITT.

A Bodó Imréről készült film a Jelenits Istvánról forgatott Lélek és betű című portréfilm párdarabja.

Forrás: Állatorvostudományi Egyetem

Fotó: Családi és tanszéki (Állatorvostudományi Egyetem ÁTLT) archívum

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria