Pro Architectura díjban részesültek a pátyi Szent II. János Pál pápa-templom tervezői

Kultúra – 2019. november 21., csütörtök | 15:32

November 15-én az Országházban adták át a Pro Architectura díjakat, melyekkel építészek, illetve irodák teljesítményét ismerték el a magyar építészeti kultúra népszerűsítése, a minőségi épített környezet létrehozása terén. Elismerést vehetettek át pátyi Szent II. János Pál pápa-templom építészei is.

„Magyarország megújulása nem képzelhető el az épített örökség megújítása nélkül. A gazdasági fejlődésben, melynek pozitív következményeit ma az ország megtapasztalhatja, kiemelkedően fontos jelentősége van az építőiparnak és az építészetnek” – mondta köszöntőjében Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Hangsúlyozta: a kortárs építészet nagy alkotásokra képes. „A most kitüntetett építészek, tervezők, kivitelezők munkájukkal életre keltették a múltat, javítottak a jelenen, irányt szabtak és utat mutattak a jövőnek” – fogalmazott Gulyás Gergely, majd átadta a Pro Architectura díjakat.

Az elismeréshez egymillió forint összegű pénzjutalom és az adományozást igazoló oklevél jár; átadására minden évben az építészet világnapja és az építészet hónapja rendezvénysorozathoz kapcsolódóan kerül sor. Idén tíz díjat adtak át.

Építészeti alkotás kategóriában Pro Architectura díjban részesült Furu Xénia, Guttmann Szabolcs István és Wagner Péter a kolozsvári unitárius püspöki ház felújításáért; Mányi István, Mányi Dániel, Gergely László, Kardos Gábor és Németh Krisztina a Szépművészeti Múzeum felújításáért és átalakításáért; Terdik Bálint pedig a szobi Duna-Ipoly tanuszoda megvalósításáért. A nagykovácsi Teleki–Tisza-kastély és környezete eredeti állapotának visszaállításáért vehetett át díjat Katona András, Riedel Miklós Márton és Gyulai Attila; a hegyvidéki Melinda úti háromlakásos épületegyüttes megvalósításáért az FBIS Építészműterem; Gutowski Robert, Révai Attila, Kövér István és Boczkó Ákos a pátyi Szent II. János Pál pápa-templomért; Pottyondi Péter és Pottyondi Bence az új diósgyőri stadionért.

Szintén elismerést kapott Schrammel Zoltán az építészeti közéletben és építészeti oktatásban elért kiváló eredményeiért.

Építtető kategóriában a Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítvány lett a nyertes pályázó a Régi Budai Városháza helyreállításáért; kiemelkedő építészeti alkotások megvalósításában közreműködő kivitelezőként pedig Reznicsek Zoltán kapott miniszteri elismerést a budavári királyi lovarda rekonstrukciójáért.

A díjazottakról bővebben olvashatnak a Pro Architectura díj honlapján.

Forrás: MTI

Fotó: Páty Római Katolikus Plébánia; Proarchitectura.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria