Rangos nemzetközi díjat nyert a Lautitia Kóruscsalád Gyermekkara

Kultúra – 2019. augusztus 27., kedd | 18:48

A debreceni Lautitia Kóruscsalád Gyermekkara is fellépett Olaszországban, az augusztus 22–24. között rendezett 67. Polifonico Arezzo Nemzetközi Kórusversenyen Magyarországot, Debrecent és a Hajdúdorogi Görögkatolikus Metropóliát képviselve.

Az arezzói az egyik legrégebbi és legnevesebb megmérettetés, melyen a Lautitia a gyermekkari kategóriában első helyezést, a világi kategóriában pedig – felnőttkórusok mezőnyében – harmadik helyezést ért el.

A versenyre az előzetes jelentkezések alapján 14 énekkar kapott meghívást a világ minden tájáról. A négy kategóriában nyújtott teljesítménye alapján a zsűri döntésének értelmében a debreceni kórus meghívást kapott a verseny nagydíjáért folyó küzdelemre egy orosz, egy lengyel, egy olasz és egy indonéz vegyeskar mellett. A verseny fődíját végül az indonéz kórus érdemelte ki, de a lautitiás gyerekek is jelentős elismerésben részesültek. Két nap alatt hatszor álltak színpadon, és a számtalan dicséret mellett több kortárs zeneszerző is megkereste a kórust, hogy szívesen komponálna számukra újabb műveket. A megmérettetésen jelen volt Tóth Péter zeneszerző is, akinek műveit szintén bemutatták a lautitiások.

A debreceni kórus felkészülése egész nyáron folyt, a gyerekek napi nyolc órát gyakoroltak több héten keresztül a versenyre. Emellett szerepeltek a Légy jó mindhalálig musicalben, közreműködtek a főtéren előadott Carmina Buranában, majd 20 ezer ember előtt énekelték el a magyar himnuszt. A kórus tagjai köszönetüket fejezték ki a Hajdúdorogi Főegyházmegyének és a Szent Efrém Görögkatolikus Általános Iskolának, valamint a Főnix Rendezvényszervező Kht.-nek a próbahelyszín biztosításáért.

Forrás és fotó: Szent Efrém Görögkatolikus Általános Iskola / Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria