Restaurálják Michelangelo mesterművét, a Szent Péter-bazilika kupoláját

Kultúra – 2020. március 7., szombat | 18:39

Pár hete a római Via della Conciliazione sugárút járókelői észlelhették, hogy a Szent Péter-bazilika kupolája alatti úgynevezett dobot állványzattal vették körül: restaurálják a kupolát. A bazilika folyamatos karbantartásáért felelős Fabbrica di San Pietro főmérnöke, Luca Virgilio március 4-én nyilatkozott a munkáról a L’Osservatore Romano vatikáni napilapnak.

A kupola és a tetőzet állagának folyamatos romlása miatt van szükség a restaurálásra, a munka tavaly szeptember 2-án kezdődött el. Négy év alatt állítják helyre a kupolát eredeti szépségében. A javítási munkát a kupoladob restaurálásával kezdték – tájékoztatott a főmérnök, aki egyébként a bazilika külső falának restaurálását is vezette az elmúlt évtized során.

A kupolát tizenhat páros gyámpillér támasztja alá, aminek javítását két részre osztották, jóllehet az egész kupoladobot beállványozták. Az első rész a Szent Péter tér felőli oldal, hogy amint elkészül a felújítás, azonnal el lehessen bontani az állványzatot, így a zarándokok minél hamarabb újból gyönyörködhetnek az épület szépségében.

A kupoladob két karéjának felújításához két-két évre van szükség, ha minden a tervek szerint halad. Ennek végeztével fognak hozzá a bazilika tetőzetén a még hiányzó részek restaurálásához. Ennek jegyében újítják fel a Gergely és a Kelemen pápa féle kisebb kupolákat.

A homlokzatot bő húsz évvel ezelőtt tették rendbe a 2000-es nagy jubileumi évre készülve. 2007-ben kezdődött, XVI. Benedek pápasága alatt, a bazilika külsejének renoválása. A felújítás során összesen 35 ezer négyzetméter felületet tesznek rendbe, ennek a hatalmas munkának a zárószakaszához érkeztünk most – magyarázta a főmérnök.

A kupoladob falazata 440 négyzetméter területű, a dob magassága 36,63 méter, kerülete a gyámpillérek tövénél mérve 168 méter, belül az ablakoknál pedig 153 méter – ami majdnem két futballpálya-hosszúságot jelent. A kupoladob teljes felületét pedig 8900 négyzetméter travertin mészkő borítja. Óriási méretekről van tehát szó, éppen ezért a javítás is óriási méretű.

A renoválás során két alapvető szempontot vesznek figyelembe: az esztétikát és a funkciót. A szépség, a harmónia kötelez, másfelől az épület eredeti rendeltetését is szem előtt kell tartani, amit a templom építőköveinek biztosításával lehet elérni – fogalmazott a főmérnök. Elmondta, hogy a renoválás megkezdése előtt lézeres technikával vizsgálták át a kupolaegyüttest, hogy a lehető legjobban megértsék a Michelangelo által tervezett, a mester 89 éves korában, 1564-ben bekövetkezett halála után Giacomo Della Porta által befejezett alkotást. A kémiai, fizikai és gépészeti-statikai elemzések után készítették el a kivitelezési tervet.

A felújítás magában foglalja a villámhárító-rendszer és a végső, külső tisztítás munkafolyamatait is. Az utolsó tisztítási fázis nem egyszerűen egy mesterséges kifehérítés, hanem olyan „tapintatos restaurálás”, mely számol a kupola tekintélyes, négyszáz éves korával, amihez hozzátartozik bizonyos patina.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News; L’Osservatore Romano Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria