Restaurálták az Utolsó vacsora gobelinreprodukcióját a Vatikánban

Kultúra – 2019. május 31., péntek | 14:35

A Vatikáni Múzeum gobelin- és textilrestauráló műhelyének köszönhetően újra eredeti szépségében pompázik Leonardo da Vinci remekművének falikárpit-reprodukciója. A felújított textilművet Franciaországban és Milánóban is kiállítják.

A mintegy kétszobányi hosszúságú, arannyal és ezüsttel átszőtt selyemkárpitot erősen megviselték az évszázadok, a sok kiállítás – főként a húsvéti időszakokban.

A vatikáni restaurátorok hozzáértő munkájának köszönhetően a Leonardo da Vinci Utolsó vacsora című festménye alapján készült gobelin – melynek alkotója és keletkezési ideje ismeretlen – a közelmúltban visszanyerte eredeti szépségét.

A restaurált faliképet május végéig tekinthetik meg az érdeklődők a Vatikáni Múzeumban. Ezt követően két kiállításon lesz látható: Milánóban és a franciaországi Amboise-ban, ahol az itáliai művész élete utolsó három évét töltötte.

*

A gobelin 1533-ban érkezett a Vatikánba: I. Ferenc francia király ajándékozta VII. Kelemen pápának. Az egyik legjelentősebb Leonardo-szakértő, Pietro Marani 1516 végére teszi a mű keletkezését. Az olasz géniusz ekkor már Amboise-ban élt (ott is halt meg 1519-ben). Bár nem tudjuk, ki és hol készítette a gobelint, számos jel utal arra, hogy nem lehet kizárni Leonardo környezetét.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria