Restaurálták a velencei Szent Márk-székesegyház mozaikjait

Kultúra – 2018. február 1., csütörtök | 11:05

Felújították a velencei Szent Márk téren álló világhírű székesegyház főbejárata fölötti mozaikokat. A 11. században készült egyházművészeti alkotások restaurálását öt évvel ezelőtt kezdték el.

A velencei Szent Márk tér a szépség üzenetét hordozza minden ember számára – nyilatkozta a velencei katolikus pátriárka, Francesco Moraglia a most befejezett felújítás kapcsán adott interjúban, mely az Avvenire olasz katolikus napilapban jelent meg január 30-án.

A Szent Márk-bazilika főbejárata felett látható mozaikokat 1094-ben bizánci  mesterek alkották. A műalkotások többek között a négy evangélistát, továbbá Szűz Máriát a gyermek Jézussal, valamint az apostolokat ábrázolják.

A Szent Márk-székesegyház Velence egyik legismertebb nevezetessége. 1063-ban kezdték el építeni; 1071-ben elkészült a templom szerkezete, ezután kezdődött a kupolák, az oldalfalak és a homlokzat mozaikokkal való díszítése. Az épület számos épen megmaradt mozaikciklusa a világszerte ismert műemlék épület egyik különlegessége. A mozaikok, melyeken a bizánci a román stílus hatásával keveredik, néhány javítástól, kiegészítéstől eltekintve a bazilika eredeti díszítéséhez tartoznak.

A Szent Márk-bazilika mozaikjai több mint négyezer négyzetméteres területet borítanak. Különböző korokból származnak: a legkorábbiak a 11. század végén, a legkésőbbiek a 19. század közepén készültek. Az évszázadok során a mozaikok egy része a nedvesség, a kisebb tűzvészek és földrengések miatt levált a falról, többek között ezeket kellett időről időre pótolni.

Forrás: Kathpress.at; Wikipedia

Fotó: Basilica San Marco Facebook-oldala

Magyar Kurír
(gj)

Kapcsolódó fotógaléria