Ritka, bibliai jelenetet ábrázoló majolikatálat találtak Skóciában

Kultúra – 2021. október 12., kedd | 12:01

Ritka, 16. századi olasz majolika (ónmázas) tál került elő egy skóciai házban; a műkincsen Sámson és Delila bibliai jelenete látható. Vélhetően Nicola da Urbino kerámiaművész készítette 1520–1523 körül – adta hírül a CNN október 7-én.

A 27 centiméter átmérőjű tálat 400 további tárgy mellett árverezték el, melyek mind egy nagy vidéki házból, a skót határ közelében lévő Lowood House-ból származnak. A Lyon & Turnbull brit aukciósház szakértője bukkant a házban egy bútor fiókjában a majolikára, és felismerte, hogy „kivételes minőségű, ritka darabról van szó” – mondta el az aukciósház szóvivője. Eredetileg 80–120 ezer font közöttire becsülték a majolikatál értékét, végül 1 millió 263 ezer fontért (536,8 millió forint) kelt el egy online árverésen. Az új tulajdonos névtelenséget kért.

Celia Curnow majolikaszakértő szerint a tárgy készítője Nicola da Urbino, a 16. század eleji Itália úgynevezett istoriato stílusú (bibliai, mitológiai vagy történelmi jelenetet ábrázoló) majolikadíszítésének mestere volt, akit a „majolikafestészet Raffaellójának” tartanak.

Curnow szerint a Lowood House-ban talált tál közeli kapcsolatban áll egy 1521-es, monogrammal és dátummal ellátott műkinccsel, amelyet a szentpétervári Ermitázs Múzeumban őriznek.

A Lyon & Turnbull rövid filmet is készített, amiben bemutatják a most megtalált értékes majolikatálat. Az angol nyelvű videót ITT tekinthetik meg.

Forrás: MTI

Fotó (illusztráció): Wikimédia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria