Rókahegyi görög esték – Az első előadás a máriapócsi kegyképről szólt

Kultúra – 2019. június 8., szombat | 12:10

A nyíregyháza-rókahegyi görögkatolikus kápolnában június 4-én vette kezdetét a Rókahegyi görög esték féléves sorozata. Az érdeklődők a máriapócsi kegykép és a kegyhely történetéről hallhattak előadást Földvári Katalintól.

Első előadóként Földvári Katalin doktoranduszt hívta meg a közösségben pasztorális szolgálatot végző Ivancsó István. Földvári Katalin, akinek ebben a félévben ez a hatodik előadása volt a kegyképpel kapcsolatos témában, ezúttal A máriapócsi kegyhely és a kegykép címmel beszélt Pócs történetéről, a másolat könnyezéseiről; egy különleges hanganyagot is bemutatva, melyen a harmadik könnyezés 1980-ban még élő, utolsó két szemtanújával folytattak beszélgetést. A tanúvallomásokon túl gazdag képi anyaggal alátámasztott történeti áttekintést is kaptak a jelenlévők a bazilita atyák és bazilissza nővérek pócsi jelenlétéről.

A fiatal előadó nemrég külföldön, két hete pedig a budapesti Andrássy Universtitäten beszélt a kegyképpel kapcsolatos kutatásairól.

*

A következő előadás szintén görögkatolikus témájú lesz, ám más felekezetűek számára is éppúgy izgalmas lehet, mint ez az első volt – mondta Ivancsó István, hiszen a kispapok életéről és mindennapjairól hallhatnak majd előadást a rókahegyi templomban.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: P. Tóth Nóra

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria