Rómában lesz a Szent Ignác útja című dokumentumfilm nemzetközi bemutatója

Kultúra – 2021. február 22., hétfő | 15:01

A tervek szerint májusban Rómában kerül sor Tolvaly Ferenc Szent Ignác útja – Camino Ignaciano című dokumentumfilmjének nemzetközi bemutatójára. A film négy fiatal zarándok belső lelki útját követi nyomon.

A Szent Ignác útja – Camino Ignaciano címet viselő zarándokfilm hazai premierjét – melynek forgatókönyvét Tolvaly Ferenc rendező és Balázs Zsuzsa újságíró együtt írta – szeptemberre, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idejére tervezik az alkotók. A dokumentumfilmmel egyidejűleg a történet alapjául szolgáló regény is megjelenik – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

A 90 perces, személyes hangvételű alkotást Spanyolország történelmi tájain forgatták, és azt mutatja be,

miként válhat egy zarándoklat spirituális utazássá.

A filmben szereplő négy fiatal – Szalma Balázs (34), Asztalos Katalin (28), Kovács Júlia Mária (31) és Beeri Benjamin (28) – társául egy jezsuita szerzetes, José Luis Iriberri SJ szegődik, segítve őket abban, hogy a gyaloglás közben elvégezzék a Szent Ignác-i lelkigyakorlatot. A résztvevők ugyanazon a 640 kilométeres úton haladnak, mint amelyet a rendalapító tett meg ötszáz évvel ezelőtt Loyola és Manresa között, és amelyet ma már Camino Ignacianóként ismerünk. A nézőknek pedig mindeközben bepillantást engednek belső utazásukba is.

https://jezsuita.hu/wp-content/uploads/2019/08/map.jpg

A dokumentumfilm első vágott verziója nemrég készült el; februárban a hang utómunkálatai zajlanak. A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Cameofilm Stúdió gyártásában készült, Csáky Attila producer vezetésével, a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya támogatásával.

Budapestre 52 órányi forgatott anyaggal tértek vissza – mondta el Tolvaly Ferenc rendező, aki minden forgatás előtt pontos forgatókönyvet készített, és lerajzolta a kulcsjeleneteket is, mert úgy véli, bár az operatőröknek ismernie kell a rendezői koncepciót, a szereplők nem ismerhetik az elképzelést, hiszen nekik maguknak kell átélniük az utat, saját tapasztalataikat kell elmondaniuk.

„Olyan körülményeket teremtettünk a forgatás alatt a szereplőknek, amelyek lehetővé tették, hogy a legtöbbet tudják kihozni az élményeikből és legközelebb kerülhessenek önmagukhoz” – hangsúlyozta.

Forrás: MTI, Jezsuita.hu

Fotó: Jezsuita.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria