SacraVelo – Kerékpáros zarándok-úthálózat a Duna mentén

Kultúra – 2021. március 14., vasárnap | 14:06

Kilencszáz kilométeres kerékpáros zarándokút-hálózattal, tematikus útvonalakkal, kerékpárközpontokkal várja a kikapcsolódásra és Magyarország rejtett egyházi kincseire kíváncsi családokat, baráti társaságokat, párokat, magányos zarándokokat a SacraVelo projekt a Duna térségében.

A projekt célja, hogy az aktív turizmus és a térség gazdag kulturális és természeti örökségeinek vonzerejét ötvözve tegye még népszerűbbé a régiót. Az úthálózat és a több száz határ menti szakrális érték pontos helye megtalálható ITT; a nyolcféle tematikus és negyvenhárom egyéb útvonal a SacraVelo applikáción keresztül is elérhető.

A Győr-Moson Sopron megyei szakaszon 216 szakrális és természeti kincsekben gazdag látnivaló (katolikus, református, evangélikus templomok, emlékhelyek, zsinagógák), kastélyok, hangulatos régi városrészek megtekintését ajánlják az érdeklődők figyelmébe. E megyében mintegy 110 település érintett az úthálózatban, a legkisebb falvaktól kezdve egészen a nagyvárosokig, köztük Győr, Sopron vagy Mosonmagyaróvár. A kerékpáros zarándokút részét képezi a fertődi Esterházy-kastély, a nagycenki Széchenyi-kastély és a világörökség részének nyilvánított Pannonhalmi Bencés Főapátság, valamint a Fertő-táj is.

A projekt már 2018-ban elkezdődött, ám jelentősége az utóbbi időben felértékelődni látszik, hiszen a SacraVelo olyan biztonságos kikapcsolódást nyújt belföldön, amelyre egyre nagyobb igény mutatkozik a külföldi utazások korlátozása miatt.

A hálózat részeként Győr-Moson Sopron megyében az útvonalak kijelölésén túl 83 kerékpáros pihenőhelyet, valamint 139 szakrális látnivalót bemutató, többnyelvű térképes információs táblát helyeztek el a zarándokút állomásain. Szil községben, akárcsak a határon túli Bacsfán, kerékpáros centrumot alakítottak ki, ahol közösségi tér, mellékhelyiségek és kerékpártárolók is szolgálják az ide érkezők kényelmét.

A SacraVelo weboldala interaktív térképekkel, az állomások fényképes ismertetőivel segít eligazodni a számtalan értékes látnivaló és útvonal-lehetőség között.

A honlapon nyolc tematikus útvonal található, melyek például „Krisztus követése”, „Mária nyomában”, „Luther Márton-út” címet kapták – utalva arra, milyen jellegű helyszínekhez, emlékhelyekhez vezet az adott útvonal.

A projektben részt vevő megyék további 42 hosszabb-rövidebb útvonaljavaslatot is összeállítottak egy-egy térségre koncentrálva. Egy gyors regisztráció és a SacraVelo alkalmazás letöltése után az egyes útvonalak az applikáción keresztül is elérhetővé válnak, ami menet közben nyújt segítséget. Az információs táblákon elhelyezett QR-kódok beolvasásával a meglátogatott szakrális helyről további érdekességek olvashatók.

SacraVelo – Határon átnyúló kerékpáros zarándokutak hálózata a Duna térségében című projekt keretén belül közel kilencszáz kilométer hosszú, biztonságosan használható kerékpáros úthálózatot jelöltek ki, amely kapcsolódik az EuroVelo6 „Duna-menti” és az EuroVelo13 „Vasfüggöny” nemzetközi kerékpáros útvonalakhoz. Az összefogás Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nagyszombat és Pozsony megye, valamint Szil és Bacsfa települési önkormányzatok együttműködésével, az Európai Unió Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül, közel 2,3 millió eurós támogatással jöhetett létre.

Bővebb információ a SacraVelo honlapján, Facebook- és Instagram-oldalán.

Forrás és fotó: sacravelo.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria