Segédkönyv a családcsoportok számára – Tomka Ferenc új kötete az Amoris laetitiáról

Kultúra – 2017. november 16., csütörtök | 13:14

Bíró László püspök írását adjuk közre az alábbiakban, melyben Tomka Ferenc „Ferenc pápa családlevele – közelebbről” című, a Szent István Társulat gondozásában idén megjelent kötetét ajánlja a családcsoportok és minden keresztény figyelmébe

Papi és világi családkonferenciákon, találkozókon, avagy személyes találkozásaink alkalmával sokszor hallom házasok és papok részéről megfogalmazni az igényt: milyen fontos volna írni és kiadni segédkönyveket, amelyek a családcsoportoknak tematikát, útmutatásokat adnak.

Most megjelent egy ilyen kötet, de újabb családkonferenciáinkon tapasztaltam, hogy bár sokan ismerik, talán még többen nem figyeltek fel rá, és a könyv megjelenése után is ugyanezzel a kéréssel jelentkeztek. E sorokkal szeretném felhívni a családok, csaladcsoportok, illetve a csoportvezetők figyelmét az idén kiadott kötetre – Tomka Ferenc: Ferenc pápa családlevele – közelebbről (Szent István Társulat) – és a hasonló könyvek fontosságára, valamint a használat módjára.

Több családmozgalomnak vannak évenként megjelenő új és új tematikus füzetei, amelyek pótolhatatlan segédeszközt jelentenek számukra, talpon tartják, vezetik csoportjaikat. Hiszen a házascsoportok egyik legnehezebb feladata havonta felkészülni egy-egy új témából találkozóikra. Sok csoport esik szét amiatt, hogy eleinte még könnyen ki tudnak találni mindenki számára érdekes megbeszélendő kérdéseket, de az idő múltával egyre nehezebb újakat kiválasztani, és azok egyre kevésbé érdekesek. Ráadásul kevesen tudják vállalni a sok időt igénylő felkészülést az összejövetelekre.

Amint egy pedagógus számára meghatározó, hogy legyen tanmenete és az egyes órák számára óravázlata, hasonlóképpen a családcsoportokat segítő könyvek általában egyrészt tanmenetet nyújtanak a csoport évi munkájához, másrészt óravázlatot is az egyes találkozókhoz. A csoportnak mindig van lehetősége saját igényeihez alakítani az összejövetelt, de nagy segítség, ha kezében van egy könyv, amely a témák ismertetése mellett részletes „óravázlatot” is nyújt: bevezető éneket, imát, majd a téma után a megbeszélendő kérdéseket és egy-egy elhatározási javaslatot a következő hónapra. (Tomka Ferenc könyvében több fejezet végén találhatók a témákhoz csatlakozó nagyon is közérdekű családi vagy nevelési kérdéseket tartalmazó függelékek.) Az ilyen segédfüzeteket úgy ajánlatos használni, ahogy a családmozgalmak általában teszik, hogy minden házaspárnak van egy saját füzete: mert így váltogathatják, hogy alkalmanként ki koordinálja a találkozót, illetve minden alkalommal mindenki olvashat egy-egy részt, így mindannyian részesei az együttlétnek.

A most megjelent kötet a legaktuálisabb tematikát dolgozza fel: Ferenc pápa Amoris laetitia (A szeretet öröme) kezdetű szinódus utáni apostoli buzdítását, mely magyarul 2016-ban jelent meg. Ez foglalkozik a család minden lényeges kérdésével, a legaktuálisabb megközelítésben. Minden katolikus számára fontos, hogy megismerje, hogyan látja a szinódus, az Egyház a családot a mai világban, a mai Egyházban.

Ferenc pápa családlevele – közelebbről című könyv két évre, alkalmakra bontva ismerteti az apostoli buzdítást, annak lényegi mondanivalóit. Egyúttal közelebb is hozza a pápai levelet az olvasókhoz, a legfontosabb kérdésekre irányítva a figyelmet – esetenként megfelelő magyarázatot fűzve hozzájuk. A téma fontossága, a feldolgozás érthetősége következtében a könyvből sokat meríthetnek nemcsak a családcsoportok, hanem minden csoport, sőt minden keresztény.

Köszönöm Tomka atyának a családlevélről készített átfogó, katekézisjellegű összefoglalást. Kívánom családjainknak, családcsoportjainknak, hogy a könyv használata közelebb vigye őket Jézus Krisztushoz, akinek szeretetét, illetve az élő Egyházat hivatottak megjeleníteni szentségi házasságukban és csoportjaikban.

Bíró László püspök

Kép: Szent István Társulat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria