Shakespeare A két nemes rokon című drámájának ritka kiadását találták meg Spanyolországban

Kultúra – 2020. szeptember 27., vasárnap | 15:00

Shakespeare utolsó drámájának egy ritka kiadását találták meg Spanyolországban. A két nemes rokon című, 1634-ben kiadott színművet Shakespeare John Fletcherrel együtt írta. A darabot az egykori madridi Királyi Skót Katolikus Kollégium könyvtárában egy kutató találta, Adam Smith skót közgazdász munkái után nyomozva – közölte a BBC News.

A 17. században a madridi szeminárium fontos tárháza volt az angol nyelvű irodalomnak a spanyol értelmiség számára. A két nemes rokon egy olyan kötetben szerepel, amely számos, 1630 és 1635 között kinyomtatott angol nyelvű drámát tartalmazott. John Stone, a Barcelonai Egyetem kutatója elmondta, hogy a drámát a Királyi Skót Katolikus Kollégium könyvtárában kutatva találta – az 1627-ben Madridban alapított kollégium 1998 óta már Salamancában található. A könyvet Stone az eredeti, 17. századi bőrkötésében találta meg a könyvtárban; a katalógusban a filozófiai munkák között szerepelt.

A tragikomédiát 1613–1614 körül írta Shakespeare és John Fletcher, a King's Men színház egyik szerzője. Valószínűleg ez volt Shakespeare utolsó darabja, mielőtt visszavonult Startford-on-Avonba, ahol 1616-ban, 52 évesen elhunyt.

A Royal Shakespeare Company A két nemes rokon című darabról szóló leírása szerint „a barátság versengéssé válik a szerelem mámoráról és furcsaságáról szóló tanulmányban”. A két nemes ifjú egy csatában fogságba esik; börtönük ablakából meglátnak egy gyönyörű nőt, akibe mindketten beleszeretnek. A legjobb barátok egy csapásra féltékeny riválisokká válnak.

Stone szerint a kötet darabjait 1635 táján egy angol vagy skót utazó szerezhette be, aki magával akarta vinni az eredetileg Londonban megjelent színműveket Madridba. „A brit színműveket az 1630-as években már egyre többen sorolták az elit kultúrához. Ez a kis skót közösség lehetett a legkomolyabb intellektuális híd a spanyol és angol nyelvű világ között.” Az egyházi cenzúra miatt az angol nyelvű könyvek igen ritkák voltak Spanyolországban a 17–18. században, de a skót kollégiumnak különleges felhatalmazása volt a könyvek korlátlan beszerzésére – ismertette a Barcelonai Egyetem kutatója.

Forrás: MTI

Fotó: AFP

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria