Szabad-e Szabadkára bejönni betlehemmel?

Kultúra – 2018. december 19., szerda | 18:11

Igen, hiszen idén a Délvidéken rendezték meg a 11. Kárpát-medencei Betlehemes Diáktalálkozót, a karácsonyi ünnepkör rangos eseményét december 12. és 16. között. Mák Ildikó személyes hangvételű beszámolóját adjuk közre.

Először tíz éve, 2008-ban Kecskeméten gyűltek össze több országból magyar fiatalok, hogy betlehemezéssel hirdessék az örömhírt. A program szervezői elsődleges célként tűzték ki a betlehemes népi hagyományok megőrzését és a Kárpát-medencei magyarság kapcsolatainak ápolását.

A kecskeméti Szent Imre-iskola hetedikesei közül idén két csapat is alakult, hogy ők is részt vegyenek a betlehemezésben, így december 12–16. között Szabadkára utaztak. Útjukat a Határtalanul! program keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

Szerdán Miskolcon randevúztak a kassaiak és a beregszásziak, onnan együtt érkeztek Kecskemétre. Körülnéztek a Szent Imre-iskolában, majd a közös ebéd után mindenki a kápolnába ment, ahol Papp Zsolt iskolaigazgató, a program ötletgazdája köszöntötte a résztvevőket. A betlehemesek fogadalma után bepakolás és búcsúzás következett – innen már együtt mentünk tovább.

Szerdán késő délután érkezett a szabadkai Munkás Jézus-plébániára – ami állandó bázisunk is lett – a mintegy nyolcvan tagot számláló vendégsereg Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról és Kecskemétről. Az ünnepélyes megnyitón Szakály József atya köszöntötte a résztvevőket.

Másnap a csoportok főhadiszállása a hajdújárási Petőfi Sándor-iskola, illetve a Noszán és Királyhalmon lévő tagiskola lett; tanórákon vettünk részt, ismerkedtünk egymással. Szűcs Anna igazgatónő mutatta be a települést és az iskolát. Elmondta, hogy Hajdújárás egy igen gazdag település Észak-Bácskában. A valamikori homokpuszta lakosai a futóhomok lekötése miatt ültettek fákat, majd gyümölcsfákat és szőlőt. Ebben hasonlítanak Kecskemétre, az „aranyhomok” városára. Az iskolákban és a Lurkóházban is betlehemezett egy–egy csoport. Átadtuk a kecskeméti diákok „cipősdobozait” is, benne apró ajándékokkal. Délután szabadkai városnézés következett, megnéztük a város történelmi és kulturális nevezetességeit: a ferencesek temploma, a városháza, a városi múzeum, a zsinagóga, a gimnázium és a Kosztolányi-szobor, valamint a katedrális esett a séta útvonalába. Ezután beöltöztünk, és nekiláttunk betlehemezni. Egyik csoport sem tétlenkedett, elindultunk a családokhoz, akik már vártak minket, sok esetben még vendégeket – nézőközönséget – is hívtak erre a nem mindennapi eseményre.

Pénteken délelőtt a fogyatékkal élők iskolájába, a Majsai úti általános iskolába, egy óvodába, valamint egy szabadkai idősek otthonába vittük el az örömhírt. Több osztálynak mutathattuk be műsorunkat, és itt is adtunk cipősdobozokat ajándékokkal. Délután az izgalmas téli vásáron nézelődtünk, csodáltuk a gyönyörűen kivilágított épületeket, élveztük a nyüzsgést. Este újra betlehemezés következett. Fantasztikus érzés volt az igazi téli hangulatot árasztó, havas utcákon vándorolni a házak között. Két nap alatt az öt betlehemes csoport (Kecskemét két csoporttal, Csíkszereda, Beregszász, Kassa) húsz családot látogatott meg, mindenütt terített asztal és rengeteg szeretet várt minket. Sok helyen a nézők könnyekig meghatódtak – néha mi is.

Szombaton vendéglátóinkkal ellátogattunk Zentára, ahol idegenvezető mutatta be a polgármesteri hivatalt. A törökök elleni győztes csata emlékére koszorút helyeztünk el, majd meglepetés várt ránk: korabeli fegyver- és harci bemutatón vettünk részt egy hagyományőrző csapatnál. Némi felfrissülés után az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának épületébe siettünk. A búcsúesten minden csoport újra előadta a betlehemes játékot, vendégünk volt a királyhalmi iskola csoportja, majd fogadás és táncház következett. Örömmel énekeltük szép népdalainkat és roptuk a táncot a Talentum Egyesület tagjainak értő vezetésével.

Vasárnap délelőtt a Munkás Jézus-templomban adventi misével fejeződött be a 11. Kárpát-medencei Betlehemes Diáktalálkozó. Felejthetetlen, nem mindennapi pillanatokat éltünk át, számos barátság szövődött, erősödött meg. Jövő ilyenkor várunk mindenkit Kecskeméten!

Forrás és fotó: Mák Ildikó, Kecskeméti Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Óvoda

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria