Szegeden mutatkozik be a Vendégségben az Úrnál című kiállítás

Kultúra – 2022. február 3., csütörtök | 11:52

Ezúttal Szegeden mutatkozik be a Vendégségben az Úrnál című kiállítás, amely tavaly ősszel jött létre a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából. A tárlat február 1-jén nyílt meg a Szegedi Dóm Látogatóközpontban.

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum által meghirdetett pályázatra mintegy 200 pályamű érkezett be, amelyből 34 kiválasztott mű először Budapesten, majd Debrecenben volt látható.

„Az Istennel való találkozás a Földön kezdődik” – idézte az egyik kiállított műtárgyhoz tartozó szöveget a megnyitón Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum nyugalmazott igazgatója, a kiállítás ötletgazdája, akiben, mint felidézte, két évvel ezelőtt fogalmazódott meg a projekt gondolata.

A 2021 nyarán Vendégségben az Úrnál címmel meghirdetett pályázatra 200 hazai és határon túli alkotótól érkeztek képző-, ipar- és fotóművészeti alkotások. Öttagú zsűri választotta ki azokat a munkákat, amelyek reprodukcióit a Múzeum homlokzatán mutatták be.

Az alkotóknak lehetőségük volt rá, hogy a Vendégségben az Úrnál tematikát tágabb bibliai kontextusban, illetve a hétköznapok valóságában értelmezzék. Az olaj- és akrilképeken, szobrokon, kisplasztikákon, grafikai alkotásokon, elektrográfiai munkákon, valamint fotográfiákon különféle istenélményeknek vagy mindennapi lelki megtapasztalásoknak lehetünk tanúi. A munkákban az Úrral való találkozásnak mindig újabb és újabb szakrális vetületeit figyelhetjük meg. Számos izgalmas példát találhatunk az áldozás kézzelfogható jegyeinek ábrázolására, tehát az ostyának, illetve a kenyérnek és bornak, valamint a kehelynek a művészi bemutatására, amelyek Krisztus testének és vérének szimbólumaiként az Eucharisztia esszenciáját jelképezik. A munkákon gyakran feltűnnek az utolsó vacsora történései, amelyek mindig más szempontokat állítanak fókuszba, bemutatva azokat a pillanatokat is, amikor Jézus már nincs a tanítványai körében – mondta el korábban a kurátor, Fazakas Réka.

A templomok csendjében megtapasztalható lelki, hitbéli élmények gyakran a szakrális fény feltűnésével válnak különlegesekké. Az isteni kinyilatkoztatás a művészeti alkotásokon keresztül is szakrális, meditatív élményekben részesít. A Krisztus kereszthalálára emlékező munkák a szent áldozat jelképévé válnak, amely az isteni küldetés beteljesítésével lesz misztériummá. Az absztrakt ábrázolások befogadásával a szentség egyedi, elvontabb értelmezéseiben oldódhatunk fel. Gyakran a fotográfia kézzelfogható valóságában lehetünk tanúi annak a titoknak, amely az isteni beavatás, illetve találkozás során születik meg. Az ellesett pillanatok bemutatása újszerű felismeréseket, lelki élményeket nyújthat, ami világunk jobb megértéséhez, nyitottságához és embertársaink elfogadásához vezethet.

A munkák bizonyítják, hogy a szent vendégség művészi értelmezésének lelki tartalma, értelmezése annyiféle, ahányan sugallatot kapnak az alkotó bemutatásra és amennyien nézőként befogadjuk azokat. Tehát maguk az alkotások is a belső, lelki élményeken átszűrődve materializálódnak, hogy közvetítsenek valamit az eucharisztia élményéből. A szervezők hiszik és remélik, hogy a Babits Mihály megfogalmazta különös, szent nagy titkokról immár Szegeden is bemutatott munkák mindannyiunknak üzennek, vallástól, hitbéli meggyőződéstől függetlenül.

A kiállítás keddtől vasárnapig tekinthető meg a Szegedi Dóm Látogatóközpontban (Szeged, Dóm tér 16.) 9 és 17 óra között.

Kiállító művészek: Árvay Zolta, Balás Benedek dla, Balogh Eszter, BOLDI, Czimbal Gyula, dr. Tóta Krisztián, Enyedi Zsuzsanna, Felsmann Tamás, Gáti György, Ghyczy György, Hamerli Judit, Jáger István, Juhász Dorina, Kárpáti Zsuzsanna, Kun Gergely, Kustár Gábor, László Dániel, Lipcsey György, Lonovics László, Maczkó Erzsébet, Marsai Ágnes, Miklós Árpád, Nagy Karol, Oberfrank Luca, Pajor András, Papp Elek, Pistyur Imre, Réti Ágnes, S. Hegyi Béla, Stark István, Szabó András, Szőnyi István, Tóth Angelika, Zsila Sándor

Forrás és fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria