Szent Gellért püspök Deliberatio című kéziratának hasonmás kiadását mutatják be Temesváron

Kultúra – 2018. november 24., szombat | 12:01

Gellért püspök egyetlen megmaradt művét, a Deliberatio (Fontolgatás a három ifjú énekéről) című kézirat első fakszimile kiadását mutatják be Temesváron november 27-én – adta hírül november 20-án a Vasárnap című erdélyi katolikus újság.

A 11. században született írás, Gellért püspök Deliberatio Gerardi Moresauae aecclesiae episcopi supra Hymnum trium puerorum ad Isingrimum liberalem (A marosi egyház püspökének, Gellértnek értekezése a három ifjú énekéről a tudós Isingrimusnak) című hittudományi értekezése a magyarországi latin nyelvű irodalom legrégibb maradványa Szent István király intelmei mellett.

Szent Gellért püspök értekezése befejezetlen, 1724-ben fedezték fel. Először gróf Batthyány Ignác gyulafehérvári püspök adatta ki saját költségén 1790-ben.

A Delebratio első hasonmás kiadása a budapesti Pytheas Könyvmanufaktúra gondozásában jelenik meg; bemutatóját november 27-én, kedden 11 órakor tartják a temesvári Adam Müller Guttenbrunn Házban. A kiadványt Pál József Csaba temesvári megyéspüspök, Doina Hendre-Biro, a gyulafehérvári Batthyáneum Könyvtár volt igazgatója és Claudiu Teodor Ariesan, a Temesvári Tudományegyetem docense méltatja.

Roos Márton temesvári nyugalmazott püspök a Vasárnap című erdélyi katolikus lapnak elmondta: a posztkaroling kézirat most magas színvonalú, digitális technikával előállított, az eredetivel mindenben pontosan megegyező másolatként lát napvilágot. A művet az egykori csanádi egyházmegye három jogutóda, a Szeged-Csanádi, a Nagybecskereki és a Temesvári Egyházmegye főpásztorai jelentették meg azzal a céllal, hogy az első vértanú püspök munkáját, személyiségét és korát közelebb hozzák a ma emberéhez.

2020-ban ünneplik a csanádi egyházmegye alapításának 990. évfordulóját – emlékeztetett a temesvári nyugalmazott püspök. Szent Gellért értekezésének kiadása is része a tervezett programsorozatnak. 

A kiadvány a müncheni Bajor Állami Könyvtár engedélyével jelenik meg, minthogy ott őrzik Szent Gellért művének egyedüli megmaradt nyomtatványát. A jubileum alkalmából a müncheni könyvtár tulajdonában lévő kódexet is szeretnék bemutatni Temesváron, amire ígéretet kaptak a németországi intézménytől – ismertette Roos Márton püspök.

Forrás: MTI

Fotó: Temesvári Egyházmegye; mek.oszk.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria