Szent Kateri Tekakwitha, a mohawk indiánok lilioma

2018. április 17., kedd | 14:05

„A mohawkok lilioma” – sokszor így nevezik Kateri Tekakwithát, az első észak-amerikai őslakos szentet. Rá emlékezünk liturgikus emléknapján, április 17-én.

Tekakwitha 1656-ban született; édesapja törzsi vallást gyakorló mohawk volt, édesanyja keresztény hitre tért algonkin indián. Négyéves volt, amikor elvesztette a családját a mohawkok körében pusztító himlőjárvány miatt. Ő megmenekült ugyan, de arca heges lett, és a látása is sérült, emiatt szerénnyé, visszahúzódóvá vált. Miután árvaságra jutott, a nagybátyja nevelte. Tizenegy éves volt, amikor először hallott Krisztusról azoktól a jezsuita misszionáriusoktól, akik a falujában jártak. A keresztény tanítás egészen idegen volt a számára, mégis növekedni kezdett benne egy új, másfajta világkép.

Nevelőszülei a népük hagyományai szerint tizenhárom éves korától férjhez akarták adni, de ő – talán még maga sem értette, miért – ellenállt e nyomásnak. Néhány év után a család feladta a próbálkozást, és engedték, hogy a lány Jacques de Lamberville jezsuita atyánál tanuljon. Tekakwitha 1676 húsvétján keresztelkedett meg, és a Catherine (Katalin) nevet kapta – ennek mohawk változata a Kateri.

Törzsének néhány tagja ellene volt a kereszténység terjedésének; Katerit boszorkánysággal, illetve szexuális szabadossággal vádolták, és kínzással fenyegették meg. Ezért egy Montreal mellett lévő missziós telepre költözött – itt lett elsőáldozó 1677 karácsonyán.

Élete utolsó éveit a missziós telepen töltötte, szigorú önmegtagadásban. Szüzességi fogadalmat tett, amivel kapcsolatban így fogalmazott: „Jézusnak szentelem az életem, őt választom férjemül…” A misszióban élő néhány más lánnyal együtt gyakorlatilag szerzetesi közösségben élt. Kateri nemcsak az imádságban, de a testi önmegtagadásban és a böjtölés terén is nagyon állhatatos volt – ezek egyébként az őslakos kultúrában is ismert spirituális módszerek. Huszonnégy évesen, 1680 nagyhetében halt meg.

Kateri hite, életszentsége sokakra mély benyomást tett. Első életrajzát még Jacques de Lamberville jezsuita írta meg. Sírjánál számos csoda történt, sokan zarándokoltak el hozzá. Fennmaradt a 18. századból például egy kisfiú története, aki himlős lett: akkor gyógyult meg, amikor a jezsuiták a segítség reményében odaadtak neki egy relikviát, ami Kateri sírjáról származott.

Katerit II. János Pál pápa 1980-ban, halálának háromszázadik évfordulóján avatta boldoggá, majd XVI. Benedek pápa 2012-ben a szentek közé emelte. Emléknapját az Amerikai Egyesült Államokban július 14-én tartják, a világ más részein április 17-én.

Forrás: Vatican.va; Britannica.com; Magyar katolikus lexikon

Fotó: Vatican News; Wikipédia

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
erdo-peter-husvet-vigiliajan-felelem-kozombosseg-ellenere-szivunk-tele-van-remennyel-es-orommel
Erdő Péter húsvét vigíliáján: a félelem, közömbösség ellenére szívünk tele van reménnyel és örömmel

Jóban-rosszban, szenvedésben és örömben összetartva segítsük egymást anyagilag, testileg és lelkileg egyaránt és bátorító, vonzó, erőt sugárzó jel lehessünk az egész világ előtt – mondta Erdő Péter bíboros, prímás húsvét vigíliáján Budapesten, a zsúfolásig megtelt Szent István-bazilikában.

2019. április 20., szombat
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

2019. április 20., szombat
Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle