Szent Miklóst ábrázoló, 700 éves gyűrűt talált egy kertész Izraelben

Kultúra – 2018. március 2., péntek | 15:10

Egy 26 éves kertész, Dekel Ben-Shitrit február 22-én, gyomlálás közben bukkant rá a különleges gyűrűre, melyről bebizonyosodott, a 12–15. századból származik, és valószínűleg Szent Miklóst, az utazók védőszentjét ábrázolja.

Dekel Ben-Shitrit gyomlálás közben vette észre, hogy egy gyűrű rejtőzik a növények között. Ahogy felemelte, látta, hogy egy emberi alakot ábrázol. Felrakott egy fényképet a gyűrűről a Facebookra, hátha valaki tud segíteni. Kibucbeli szomszédja, aki történetesen az izraeli természetvédelmi hatóság oktatási központjának igazgatója, rögtön összekötötte őt az izraeli régészeti hatósággal (Israel Antiquities Authority).

A régészeti vizsgálat során kiderült, a jó állapotú bronzgyűrű a 12–15. századból származik. Yana Tchekhanovetz régész elmondta, a gyűrűn látható kopasz férfi a pásztorbottal valószínűleg Szent Miklós, aki a keleti keresztények között az utazók, köztük a zarándokok és tengerészek védőszentje – így nem meglepő, hogy a Szentföldön bukkan fel egy ábrázolás. A Szentföldre a Bizánci Birodalom minden szegletéből érkeztek a keresztény zarándokok, akik gyakran hordtak maguknál Miklóst ábrázoló ikonokat például, hogy védelmezze őket út közben minden bajtól. Csodatevő Szent Miklósban bízott valószínűleg a gyűrű hajdani tulajdonosa is.

Moshav Hayogev, ahol a gyűrűt megtalálták, a Jezreel-völgy keleti felén fekszik, keletre Tel Megiddótól és más Legio közelében fekvő bizánci és római településektől. Yotam Tepper izraeli régész, a római kori utak szakértője elmondta, a Legióból a Tábor-hegy felé vezető út Moshav Yogev mellett haladt el – és valószínűleg ezt az utat használták a keresztény zarándokok is évszázadokon át, amikor a Tábor-hegy, Názáret, és a Galileai-tenger felé tartottak.

Forrás és fotó: Israel Antiquities Authority; Medievalists.net

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria