Szeptember közepén kezdődik az Ars Sacra Fesztivál

Kultúra – 2019. augusztus 30., péntek | 10:48

A „Legyenek mindnyájan egyek” (Jn 17,21) mottóval megrendezendő XIII. Ars Sacra Fesztivál szeptember 14-től 22-ig tart.

Minden év szeptemberének harmadik hetében, a Kulturális Örökség Napjaival egy időben rendezik meg az ország legrangosabb szakrális művészeti ünnepségsorozatát, az Ars Sacra Fesztivált. Szeptember 14. és 22. között határon innen és túl több mint hatszáz ingyenes programmal, közel 400 helyszínen várják az érdeklődőket.

Ízelítő a teljesség igénye nélkül: zsoltározó zsiványok, szabadulószoba egy zsinagógában, nyitott műhely egy könyvrestaurátornál, betekintés Mindszenty bíboros cellájába, kreatív istentisztelet, 1000 koncert rekordkísérlete, szellemtörténetek a Piarista Múzeumban.

A teljes programkínálat elérhető az Ars Sacra Fesztivál hamarosan megújuló honlapján, illetve az országszerte megjelenő Papageno magazin Ars Sacra különszámában.

A fesztivál első napján, a Nyitott Templomok Napján kitárják a templomok kapuit, megmutatják művészi értékeiket, és előadásokra, beszélgetésekre, gyermekprogramokra hívják a vendégeket. Kezdeményezésükhöz idén közel 200 templom csatlakozott.

A június 30-i határidőre minden eddiginél több, összesen 100 alkotás érkezett be az Ars Sacra Filmfesztivál felhívására, melyet kapcsolódó programként negyedik alkalommal rendeznek meg.

A beérkezett filmek jelentős része művészi színvonalon szól az emberi lét sokszínűségéről, a hit erejéről és az örök értékekről. A négytagú zsűri – Dér András filmrendező, Gelencsér Gábor filmesztéta, Komlósi Orsolya producer, Gőbel Ágoston újságíró – döntése alapján a filmrajongók 42 alkotással ismerkedhetnek meg a Tabán Art Moziban szeptember 15. és 22. között, a 16–20 óráig tartó ingyenes vetítéseken.

„Legyenek mindnyájan egyek” (Jn 17,21) – ezzel a szentírási mottóval arra hívnak mindenkit, hogy együttes erővel mutassuk fel európai kultúránk szakrális vonatkozásait és készüljünk a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. A fesztivál egyházi fővédnöke Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, világi fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

A programfüzetet 35 000 példányban osztják szét országosan a csatlakozó intézmények között, illetve a budapesti kiemelt helyszíneken és kulturális központokban, továbbá elérhető online az Ars Sacra Fesztivál weboldalán, ahonnan PDF formátumban is letölthető.

Forrás és fotó: Ars Sacra Alapítvány

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria