Szűz Mária kortárs ábrázolásaiból nyílt kiállítás Székesfehérváron

Kultúra – 2018. április 3., kedd | 11:45

Szűz Mária kortárs ábrázolásaiból nyílt kiállítás március 28-án Székesfehérváron, a Csók István Képtárban. A több mint félszáz alkotó munkái között szobrokat, kerámiákat, textilműveket, festményeket, grafikákat és fotókat egyaránt láthat a közönség egészen május 2-ig.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatában megvalósuló Boldogasszony-vándorkiállítás székesfehérvári állomásán Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök emlékeztetett arra, hogy Mária tisztelete egyidős a kereszténységgel, miközben a Székesfehérvári Egyházmegye területén minden kétséget kizáróan első szent királyunk honosította meg.

A főpásztor beszélt arról is, hogy Szent István a halála előtt felajánlotta országát Máriának. Kiemelte, hogy ez nem egy elkeseredett tett, hanem a hit cselekedete volt, mert a király „utolsó kapaszkodó helyett az ég és föld közötti legerősebb kapocsban bízott”.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke azt hangsúlyozta, hogy a tárlat célja a nemzet megmaradásának zálogát jelentő kereszténység és keresztény kultúra megmutatása az egész Kárpát-medencében. Mint mondta, a megmaradáshoz összetartozásra van szükség, amelyet Mária jelképez. 

„Valljuk, hogy a szépség, a jóság, az igazság, a hűség, a boldogság és a hazaszeretet mentén boldogulhatnak az emberek a jövőben” – fogalmazott.

Vargha Tamás országgyűlési képviselő szerint a tárlat azt bizonyítja, hogy a magyarság összetartozásának megerősítésére kiválóan alkalmas a művészet. Rámutatott, a magyarság a zsidó-keresztény kultúrkör és értékrend mentén maradhatott fenn évszázadokon át, és nem kétséges, hogy ez a jövő útja is.

A kiállítás kurátora, Tóth Norbert szerint a tárlat egy teljes és kerek világba enged betekintést. Megemlítette, hogy a kutatóintézet két éve ötvenöt kortárs művészt kért fel arra, fogalmazzák meg a Boldogasszony összetett képét. A művek elkészültek, és a művészek „létrehoztak egy csodát, ami azt üzeni, hogy csak a Boldogasszonyba vetett hit által lehetünk erősek és szabadok”.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet kezdeményezésére született vándorkiállítást első alkalommal 2015-ben láthatta a közönség a budapesti Várkert Bazárban. A tárlatot a jubileumi Mária-év, a csíksomlyói Szűz Mária-kegyszobor felállításának ötszázadik évfordulója alkalmából hozták létre.

Az elmúlt években magyarországi és külhoni helyszíneken is láthatták már a tárlatot az érdeklődők, Székesfehérváron május 2-áig tekinthető meg.

Az ábrázolások között megjelenik a festészet, a grafika, a szobrászat, az ötvösmunka, a kerámia, a textil és a fotó is. Többek között látható Jankovics Marcell grafikája, Kő Pál, Melocco Miklós és Párkányi Raab Péter szobrai, Gyulai Líviusz, Cseh Tamás és Orosz István grafikái, Kubinyi Anna és Péreli Zsuzsa textilművei, Petrás Mária kerámiája, Haris László és Kunkovács László fotói, Somogyi Győző, Incze Mózes és Kárpáti Tamás festményei.

Képgaléria megtekinthető ITT.

Forrás: MTI

Fotó: Molnár Artúr/Székesfehérvár.hu – ÖKK Fehérvár

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria