Tamási Áron-kiállítás nyílt Csíksomlyón

Kultúra – 2022. június 4., szombat | 15:22

Tamási Áron-emlékévet hirdetett 2022-re a Nemzetpolitikai Államtitkárság az író születésének 125. évfordulója alkalmából. A Magyarság Háza Csíksomlyóra vitte az író tiszteletére összeállított szabadtéri kiállítást, amelyet a kegytemplom előtti téren nyitottak meg a csíksomlyói búcsú előtti csütörtökön, június 2-án.

Tamási Áron világából megismerhető Székelyföld, a székelység, a székely nyelvjárás és észjárás. A sokak által olvasott író Farkaslakán született, élt Erdélyben, Magyarországon és rövid ideig Amerikában is, ezáltal alkotásaiban is összekapcsolja az anyaországot, a Kárpát-medencében élő „külhoniakat” és a diaszpóra magyarságát.

Tamási Áron neve, életműve hívó szó, amelyre minden magyar felkapja a fejét. Számos rendezvényt szerveztek az emlékévben a 125 éve született író tiszteletére. Többek között az író arcképével díszített mozdony húzza a Csíksomlyó Expressz és Székely Gyors összekapcsolt szerelvényét, az Össznemzeti Zarándokvonatot is. Minderről beszélt a kiállításmegnyitón Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, azt is hangsúlyozva, hogy sok zarándokra számítanak a csíksomlyói búcsún, ezért is hozták el a tárlatot ide, hogy minél többen láthassák.

A Magyarság Háza és a Magyar Művészeti Akadémia közreműködésével az alkotók, Csibi Krisztina igazgató, A. Szabó Magda és Hadnagy Jolán négy ilyen tárlatot állítottak össze, egyik Farkaslakán marad, a másik három vándortárlatként népszerűsíti Tamási életművét a nagyvilágban.

A csíksomlyói kiállításmegnyitón a farkaslakai Énekes Madár Népdalkör előadása után Urbán Erik ferences tartományfőnök adta áldását a jelenlévőkre.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria