Tavasz helyett ősz, élő helyett online, igazi helyett álpap – Lengyel filmeket vetítenek vasárnapig

Kultúra – 2020. október 16., péntek | 14:36

Lengyel filmeket vetítenek csütörtöktől vasárnapig, október 18-ig online a budapesti Lengyel Intézet szervezésében. Az érdeklődők négy alkotást tekinthetnek meg, közülük kettőnek is van vallási vonatkozása.

Az intézet tájékoztatása szerint a májusi Lengyel Filmtavaszt nem tudták teljes mértékben megvalósítani, ezért a mozi szerelmeseit egy őszi online találkozásra hívják.

Mint írják, a kortárs lengyel film az európai filmművészet egyik legérdekesebb jelensége. Az utóbbi évek kínálata és a számos fesztiváldíj – köztük az Oscar-díj – igazolja a lengyel film egyre növekvő nemzetközi pozícióját és presztízsét.

A 26. Lengyel Filmtavasz – Ősszel elnevezésű program kínálatában négy olyan alkotás szerepel, amelyek hazájukban elsöprő sikert arattak, többek között a kiváló színészi teljesítményeknek köszönhetően.

Csütörtök este láthatták az online jegyet vásárló nézők a Bartosz Kruhlik által rendezett Szupernóva című filmet, amelyben három férfiről szól. „Egy univerzális történet néhány óráról egy vidéki közösség életében, amely a krízishelyzetbe került ember állapotát dolgozza fel, a véletlen és a végzet szerepét feszegetve” – olvasható az ajánlóban a filmről, amely a dráma, a thriller és a katasztrófamozi határán mozog.

Október 16-án, pénteken este Lukasz Grzegorzek Az edző lánya című alkotását vetítik, amely egy fiatal teniszezőlány és apja kapcsolatán keresztül mutatja be a tinédzserek problémáit és egy felnőtt férfi dilemmáit. A film szövegét a Lengyel Intézet támogatásával a magyar és lengyel fiatalok számára szervezett műfordítói workshop résztvevői fordították, akik a film főszereplőnőjével azonos korúak.

A szombati esti programban Jan Komasa mozija, a Corpus Christi szerepel. A film a húszéves Daniel történetét meséli el, aki a javítóintézetben lelki változásokon megy keresztül, és titokban arról álmodozik, hogy pap lesz. Ideiglenes szabadlábra kerülése után összebarátkozik egy kicsiny plébánia plébánosával. A plébános távolléte alatt kihasználja az alkalmat, és papnak adja ki magát, majd elkezd kápláni szolgálatot végezni a városkában. Evangelizációs módszerei komoly ellenérzéseket ébresztenek a lakosság körében, az idő múlásával azonban az álpap tanítása és karizmája magával ragadja az embereket. A filmet Oscar-díjra jelölték és sok fesztiválon is díjazták.

Az őszi lengyel vetítéssorozat vasárnap este Maciej Pieprzyca Ikarosz. Mietek Kosz legendája című filmjével zárul. A megtörtént esemény által ihletett film egy vak zongorazseni történetét meséli el. Mietek gyermekként veszíti el a látását. Miután apácák gondozásába kerül, felfedezi, hogy a zenének köszönhetően újból „láthat”, és körülírhatja a világot. Kiváló klasszikuszongora-művésszé válik, miközben arról álmodozik, hogy Lengyelország legjobb dzsessz-zongoristája legyen. Hazájában és külföldön is egyre nagyobb sikereket ér el. Életében váratlanul megjelenik Zuza, a karizmatikus énekesnő. A találkozás végérvényesen megváltoztatja életét.

A Lengyel Filmtavasz – Ősszel filmjeire a jegyek a https://film.artmozi.hu/26-lengyel-filmtavasz-osszel linken érhetők el, a Lengyel Filmintézet az első 300 vásárló számára ingyenes mozizást biztosít.

Forrás: MTI

Fotó: 26. Lengyel Filmtavasz – Ősszel

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria