Te is szomjazol? – Művészinterjúk nyári olvasásra az Új Ember utóbbi másfél évtizedéből

Kultúra – 2020. július 20., hétfő | 17:30

Nyáron különösen is megtapasztaljuk, hogy szomjazunk. Nem csak a tiszta vízre, hanem a felfrissítő gondolatokra is. Ezért ezen a héten a Szomjoltók társasága című könyvünket nagy kedvezménnyel nyújtjuk át olvasóinknak. A kötetben az Új Ember katolikus hetilapban az elmúlt másfél évtizedben közreadott művészinterjúkból nyújtunk válogatást.

„Kultúrát ajándékozni azt jelenti,
hogy szomjúságot ajándékozol.
A többi magától jön.”
(Antoine de Saint-Exupéry)

Mert nem sírsz amiatt, amit nem tudsz felfogni. Amikor forrásokat teremtek, a hiányukat is megteremtem.

Tizenöt év gazdag terméséből válogattunk: 2001 és 2016 között készült interjúkból. A megszólítottak a hazai és a nemzetközi kulturális élet élvonalát képviselik: írók, költők, énekesek, zenészek, színészek, filmesek, szobrászok… Ismert művészek, nem egy esetben világsztárok, akik az Új Ember „spirituális közegében” – olykor határokat feszegetve – hivatásuk nagy pillanatai mellett őszintén vallottak hétköznapjaikról, hitükről vagy épp gondolatébresztő, „provokáló” kétségeikről:

…hiszen tudom, hogy a sikerült mozdulat a célját tévesztett összes mozdulat eredménye, és azt is tudom, hogy ha naggyá akar lenni, az embernek alkotnia kell, nem pedig utánoznia.

Van, aki a maga profán módján közelítette meg a „fennmaradásra”, „túlélésre”, az örökre vonatkozó gondolatait, más már-már misztikus elragadtatással. Így vagy úgy, de végső soron ugyanazt az ügyet képviselve, egy 21. századi – feloldó, az elválasztó árkokról megfeledkező – együttgondolkodás szellemében. Úttörés. Kéznyújtás. Nyitás. Új Ember-módra.

Mert nem az az alkotó vagy a költő, aki kitalál, aki bizonyít, hanem az, aki segít emberré, magaddá lenned.

Az elmúlt másfél évtized több száz találkozásából válogatott hatvan interjú alanyai között ígéretes pályakezdők, úton lévők, beérkezettek és visszatekintő, jubiláns összegzők egyaránt vannak. A sors kiszámíthatatlanságából fakadóan, a Gondviselés különös ajándékaként pedig még egy-egy utolsó beszélgetésre is sor került.

Ha valami felemelő érzelmet ébresztek benned, tovább fogod adni nemzedékről nemzedékre. Megtanítod a gyermekeidet, hogy meglássák a dolgokon túl, mint a birtokot a birtok anyagain túl, azt az arcot, amelyet egyedül érdemes szeretni.”

Kordokumentumok, időkapszulák, újraolvasásra érdemes szellemi kalandok az Új Emberből, az Új Ember Magazinból és a Mértékadóból: Czesław Miłosztól Ljudmila Ulickajáig, Jevgenyij Nyesztyerenkótól Marton Éváig, Zubin Mehtától Kocsis Zoltánig, Törőcsik Maritól Nagy Ervinig, Andrzej Wajdától Szász Jánosig…

Mondom neked: nincs Istentől adott amnesztia, amely megkímél téged attól, hogy megvalósulj. Szeretnél lenni: de csak Istenben leszel. És miután lassan megvalósultál, tetteiddé váltál, majd betakarít a csűrébe, mert ne felejtsd el, lassan születik meg az ember.”

Ez az interjúkötet igazságkereső gondolatok szöveggyűjteménye isteni amnesztiát nem kapott szomjkeltő szomjoltóktól, mindannyiunk lassú megszüle­téséért.

A kötet kedvezményes áron megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 9–17 óráig; szerdán 10–18 óráig) vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Magyar Kurír
(pt)

Kapcsolódó fotógaléria