Természeti kincsek a győri Prohászka-iskola diákjainak szemével

Kultúra – 2022. április 27., szerda | 12:44

Természeti kincsek gyermekrajzokon címmel nyílt meg a győri Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda felső tagozatos tanulóinak képzőművészeti tárlata április 25-én a győri Triangulum Galériában. Az ifjú alkotók – a biodiverzitás fontosságára való figyelemfelhívásként – olyan élőlényeket ábrázoltak, melyek 2022-ben különböző kategóriákban az év fajai lettek.

A kiállításon 99 mű tekinthető meg. A megnyitó elején az iskolaközpont kórusának előadásában Joseph Haydn Erdő mélyén, esti csendben című kánonja hangzott el Kretzné Budaker Dóra tanárnő vezényletével.

Nagy Csaba, a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy jelen kiállítás a Győri Egyházmegyével együttműködve már a második idén.

Kiemelte a Prohászka-iskola fiataljainak tehetségét és a mellettük álló felkészítő tanárok kemény munkáját, és utalt az intézmény diákjainak szép eredményeire például az egyházmegyei kórustalálkozón, illetve Cziráki Lajos Komplex Képzőművészeti Megyei Tanulmányi Versenyen.

Kálmán Imre püspöki irodaigazgató nyitotta meg a tárlatot. Az alkotásokat szemlélve a fajok sokféleségén keresztül az ember rácsodálkozik a teremtésre, igazán tiszta lélekkel nézve pedig a Teremtőt is felfedezi bennük, aki mindezt elképzelte és ajándékba adta nekünk – fogalmazott.

Utalt Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikájára a teremtésvédelemről, melyben a Szentatya felhívja a figyelmet lelkiismereti kötelességeinkre a teremtett világgal kapcsolatban. Sosem lehetünk öncélúak, életünk középpontjában mindig társaink szolgálatának kell állnia.

Kálmán Imre kiemelte: maga a teremtett világ is egy evangélium. Isten a teremtett világon keresztül mondja el, mekkora öröme telik abban, hogy mi létezünk. Adjunk hálát ezért, hogy ilyen környezetben, közösségben élhetünk!

A kiállítás díjmentesen tekinthető meg a Triangulum Galériában (Győr, Gutenberg tér 2.) május 22-ig, mindennap 10 és 18 óra között.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Ács Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria