Trianon 100: kisfilmekkel emlékezik az Opera – A Boldogasszony anyánk is elhangzott

Kultúra – 2020. június 4., csütörtök | 15:59

A történelmi Magyarország területe kétharmadának és a magyar nemzetiségű lakosság csaknem egyharmadának elszakításával járó tragikus döntés fájdalmát, az együvé tartozás érzését a Himnusz, a Szózat és a Boldogasszony anyánk kezdetű katolikus népének előadásával fejezték ki az Opera együttesei.

A felvételek a Magyar Állami Operaház Énekkarának és Zenekarának művészeivel, valamint az intézmény vezetőségének közreműködésével a zebegényi országzászló és a 2000 óta trianoni emlékhelynek számító helybeli hősi emlékmű festői környezetében készültek.

Az elhangzott művek közül a Himnuszt megzenésítő Erkel Ferenc, az Opera első főigazgatója és karmestere, a Szózatot komponáló Egressy Béni pedig több Erkel-opera, köztük a Bánk bán szövegírója. A Boldogasszony anyánk mint 18. századi magyar néphimnusz került a kiválasztott énekek közé.

Az Opera közreműködő művészei az alkalomra készített pólót viselték, amelyen száz egykori és száz mai, az elcsatolt területekről származó magyar művész, valamint húsz aktív operaénekes neve szerepel.

A pólók hátára minden résztvevő annak a külhoni magyar településnek a nevét tüntethette fel, amelyhez családja révén vagy személyesen leginkább kötődik.

Forrás: Esztergom-budapesti Főegyházmegye Facebook-oldala, Opera

Fotó: Nagy Attila

Videó: YouTube

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria