Új hanglemezen hallható a felsőörsi templom műemlék orgonája

Kultúra – 2018. július 24., kedd | 17:13

A felsőörsi (Veszprém megye) Árpád-kori prépostsági templom 1745-ben épült, ötregiszteres, 211 sípból álló műemlék orgonája Magyarország harmadik legrégebbi orgonája. A hangszer főszereplésével jelentetett meg új lemezt a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszéke.

A hangszert építéstörténeti szempontból csupán a soproni Szent György-templom 1633-ban készült és a győri Püspökvár Dóczy-kápolnájában álló, 1730 előttre datálható orgonája előzi meg időben a hazai állományból. Az orgonát Padányi Bíró Márton felsőörsi prépost, későbbi veszprémi püspök megrendelésére készítették feltehetően kőszegi vagy soproni orgonaépítő mesterek. 

Szerkezeti különlegessége, hogy tört mélyoktávval készült, ami azt jelenti, hogy az alsó oktávban a kor hangolásának és zeneirodalmának megfelelően cisz és disz billentyű nélkül építették, és a normál billentyűsornak megfelelő fisz és gisz billentyűt kettéosztva („törve”) két terckapcsolatban álló hang (D-Fisz és E-Gisz) megszólaltatását kötötték hozzá, önálló mechanikus kapcsolattal vezérelve. Magyarországon ma ez az egyetlen működőképes és eredetileg is így épült hangszer (a másik létező, szerkezetileg restaurálásra alkalmas ilyen traktúrájú orgona a győri püspökség Dóczy-kápolnájában található szobaorgona), ezért a megszólaltatása rendkívüli figyelmet és komoly szaktudást igényel. A felsőörsi műemlék orgonán 1970-ben Lehotka Gábor készített utoljára hangfelvételt a Hungarotonnal – erre az alkalomra készült el az elektromos légfúvó berendezés és motor, de lábbal mozgatható merítő fúvó szerkezettel is megoldható az 1961-ben rekonstruált hangszer szélellátása.

A felsőörsi Bűnbánó Magdolna-plébánia megrendelésére, a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének kiadásában, Maróti Gábor tanszékvezető tanár, a Győri Egyházmegye zeneigazgatója előadásában most júliusban újabb hanglemezfelvétel készült, amelyen az orgona építéstörténetének zeneirodalmi párhuzamaiként késő reneszánsz és barokk szerzők orgonaművei szólalnak meg. A műemlék orgonát a lemezfelvételre Albert Miklós aranykoszorús orgonaépítő mester felújította, intonálta és hangolta. A hangfelvételt Benedek András, a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének oktatója, a budapest-kőbányai Szent László-templom kántora készítette.

Az orgonára és a hanglemez anyagára vonatkozó információk, zenei részletek érhetők el ITT.

A Győri Egyházmegye YouTube-csatornáján ugyancsak hallhatóak részletek a lemezről. 

Forrás: Pődör Lea/Győri Egyházmegye

Fotó: Benedek András

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria