Új magyar dokumentumfilm mutatja be Kárpátalja elhurcolt fatemplomait

Kultúra – 2020. szeptember 17., csütörtök | 15:01

Az M5 kulturális csatorna szeptember 14-én mutatta be Barlay Tamás és Kriskó László Templomsorsok című dokumentumfilmjét, amelyben annak jártak utána, hogyan kerültek Csehország területére, lettek egy-egy település ékei kárpátaljai magyar vagy ruszin görögkatolikus fatemplomok. A dokumentumfilm a közmédia MédiaKlikk oldalán szeptember 22-ig tekinthető meg.

Kárpátalján jelenleg hozzávetőlegesen hatvan műemlék fatemplom található, ám valaha sokkal több ilyen díszes építménynek adott otthont e táj – olvasható a dokumentumfilm beharangozójában. – Sokuk, a csak részben időtálló alapanyag következtében, mára sajnos tönkrement, elpusztult. Akadtak olyanok is, melyeket a történelem viharai tépáztak meg. Néhányat az ateista időkben bontottak el, de akadt olyan is, mellyel ekkoriban szimplán csak kályhákat fűtöttek. Ugyanakkor van néhány túlélő, amely manapság egészen máshol leledzik, mint ahol annak idején megalkották. Ezeket a csehszlovák időkben helyezték át az akkori ország keleti feléből a nyugati szegletébe.

Ezeknek az elhurcolt templomoknak a történetét mutatja be a film.

Pozitív példaként szerepel a határ menti Tiszabökény görögkatolikus temploma: a 18. századból származó épületet helyben őrizték meg, és a közelmúltban, 2016 és 2018 között az anyaországi Rómer Flóris Terv támogatásával és a Teleki László Alapítvány közreműködésével újult meg.

Barlay Tamás, a közmédia számos vallási műsorának szerkesztője és vezetője és Kriskó László filmjét ITT tekinthetik meg.

Forrás: Mediaklikk.hu

Fotó: MTVA

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria