Új népének-intonációk Nagyboldogasszony és Szent István király ünnepére

Kultúra – 2018. augusztus 12., vasárnap | 13:30

A Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének kiadásában közreadott intonáció-sorozat újabb részeként megjelentek a Nagyboldogasszony és Szent István király ünnepének népénekeihez komponált új bevezető orgona-előjátékok. Szerzőjük Maróti Gábor tanszékvezető, az egyházmegye zeneigazgatója.

Az intonációk formai jellemzője, hogy a feldolgozott népének dallamalkotó hangsoraiból kiemelt zenei idézet témaanyagának alkalmazásával úgy vezeti be a megszólaló művet, hogy az előjátékot befejező zárlat fokszáma és funkciós képlete, valamint a hangnem olyan tonális összefüggésben rendeződik, hogy közvetlenül folytatható a népének előadása.

A magyarországi katolikus egyházzenei gyakorlatra nem jellemzőek a protestáns közösségekben kedvelt hosszabb bevezető darabok, prelúdiumok, fantáziák, azonban minden megszólaló ének előtt szokás egy bevezetőt előadni, ami jelzi, hogy melyik ének fog megszólalni. A Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének kiadásában folyamatosan megjelenő intonációk ehhez a tevékenységhez nyújtanak segítséget a kántoroknak.

Az eddig közreadott művek meghallgathatóak a Győri Egyházmegye Youtube-csatornáján. A kották letölthetőek ITT.

Forrás: Győri Egyházmegye/Pődör Lea

Fotó: Ács Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria