Babilon már hivatalosan is a világörökség része

Kultúra – 2019. július 14., vasárnap | 14:00

Huszonhat új világörökségi helyszínt vett fel listájára az UNESCO Világörökségi Bizottsága soros tanácskozásán, amely július 10-én ért véget Bakuban.

Július 5-én, pénteken öt új helyszínt vettek fel a világörökségi listára. Köztük van két természeti érték: az Indiai-óceán déli részén fekvő, francia fennhatóság alá tartozó Crozet-szigetek, Kerguelen-szigetek, Amszterdam-sziget és Szent Pál-sziget, valamint hatvan kis antarktiszi sziget; illetve az izlandi Vatnajökull Nemzeti Park; egy vegyesen természeti és kulturális terület, a brazil Ohrid régió; valamint két kulturális világörökségi helyszín: az ősi vaskohászat emlékei a Burkina Fasó-i Douroulában és az iraki Babilon.

Az iraki Babilon városának romjai Bagdadtól 85 kilométerre fekszenek. Babilon Kr. e. 625. és 539. között volt az Újbabiloni Birodalom fővárosa. Az ősi város környékén falvak és mezőgazdasági területek is vannak.

Babilon maradványai, a külső és a belső falak, a kapuk, a paloták és a templomok emlékeztetnek az ókori világ egyik legnagyobb hatalmú birodalmára. Babilon egymást követő birodalmak székhelye volt, Hammurapi és Nebukadnezár is ott uralkodott. Az ókori világ hét csodájának egyike, az asszír-babiloni királynő, Szemiramisz függőkertje világszerte nagy hatással volt a művészetre és a kultúrára – emlékeztetett az UNESCO közleménye.

Július 6-án, szombaton tizennégy kulturális helyszínt vettek fel a világörökségek listájára. Az UNESCO honlapja szerint felkerült a Mianmar középső területén található Bagan ősi városa, amely a buddhista művészet és építészet számtalan emlékét, templomokat, sztúpákat, kolostorokat és zarándokhelyszíneket, freskókat és szobrokat őriz, és amely a 11–13. században a Pagan Királyság fővárosa volt. Dél-Koreából kilenc úgynevezett szovont, vagyis az egykori Csoszon-dinasztia nekonfucionizmust képviselő oktatási intézményét vették fel a listára.

Szintén a világörökségek közé került a kanadai Writing on Stone Park, a Németország és Csehország területén található Érchegység, a 14. századtól kiépített augsburgi vízgazdálkodási hálózat, valamint a csehországi Kladruby nad Labem lovak tenyésztésére és tréningezésére használt területe. A kladrubi a világ egyik legrégebbi lófajtája. Világörökséggé vált a lengyelországi Krzemionki prehisztorikus kvarcbányaegyüttese is.

A szombati ülésnapon döntöttek a japán Szakaiban lévő Mozu-Furuicsi kora középkori temetkezési hely, valamint a Bahreinban található, az időszámításunk előtt 2050 és 1750 között emelt Dilmun temetkezési halmoknak, a Dilmun-civilizáció bizonyítékainak a felvételéről. Az ausztráliai Budj Bim kultúrtáj, a Kínában lévő Liangcsu város romjai és az indiai Rádzsasztán államban lévő Dzsaipur városa, valamint az indonéziai Sawahluntóban található Ombilin szénbányászat emlékei is világörökséggé váltak. A több ezer különleges, több mint kétezer éves kőkorsóról híres laoszi síkságot is beválasztották a kulturális helyszínek közé.

Nyolc további kulturális világörökségi helyszínnel bővült a lista július 7-én, vasárnap. A listára került helyszínek között szerepel a Lisszabontól 30 kilométerre fekvő Mafra-palota. A 18. századi barokk épületegyüttes négy fő része a palota, a kolostor, a könyvtár és a székesegyház. Az észak-portugáliai Bragában a Bom Jesus do Monte szentély lett a világörökség része.

Oroszországból a pszkovi építészeti iskola templomait vették fel a listára. A Velikaja-folyó partján fekvő történelmi városban a 12. század óta épültek a jellegzetes építészeti iskolához fűződő templomok, kolostorok, erődítmények, tornyok és hivatali épületek. A templomok és a katedrálisok a kertek révén integrálódnak a természeti környezetbe.

Gazdag biodiverzitású, hegyekkel szabdalt vulkánikus tája és különleges kulturális öröksége miatt vették fel a listára a spanyol Kanári-szigeteki Risco Caidót. A térségben számos nyoma van a spanyol hódítás előtti kultúrának.

A Jodrell Bank Obszervatórium Északnyugat-Anglia elhagyatott részén áll, mentesen minden rádió-interferenciától. Az obszervatórium különösen fontos munkát végzett a meteorok és a Hold megfigyelésében, a kvazárok felfedezésében, a kvantumoptika terén és az űrhajók nyomon követésében.

Az azerbajdzsáni történelmi város, a Kaukázus lábánál fekvő Seki központja is a világörökség része lett. Seki 18–19. századi virágzását a selyemkészítésnek és kereskedelemnek köszönhette.

A Világörökségi Bizottság bakui tanácskozásán az észak-olasz Conegliano-Valdobbiadene bortermelő vidéket is felvette a listára.

Az Egyesült Államokból a 20. századi építész, Frank Lloyd Wright épületeit vették fel a világörökség kulturális helyszínei közé. Az építész 20. század első felében tervezett munkái közül az úgynevezett organikus építészet jegyeit viselő, pennsylvaniai Mill Runban álló Fallingwater, a wisconsini Madisonban álló Herbert és Katherine Jacobs-ház és a New York-i Guggenheim Múzeum is a listára került.

Forrás: MTI

Fotó: whc.unesco.org /Qahtan Al-Abeed

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria