Újraénekelt pápai mise – Kórustalálkozót tartottak a lébényi Szent Jakab-templomban

Kultúra – 2021. október 28., csütörtök | 14:01

Különleges kórustalálkozónak adott otthont a lébényi Szent Jakab-templom Szent II. János Pál pápa ünnepén, október 22-én. A helyi Vox Angelica kórus kezdeményezésére a Győri Egyházmegye azon kórusai gyűltek össze, amelyek részt vettek szeptemberben a Budapesten megrendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus pápai zárómiséjén.

A szeptember 12-i budapesti szertartáson az összkarban több mint kétezren énekeltek. Ez a zenei szolgálat nemcsak felejthetetlen zenei élményt, hanem rendkívüli lelki feltöltődést is adott a résztvevőknek.

Ezért fogalmazódott meg a szervezőkben, hogy ha nem is olyan monumentális, de mégis egy nagy kórussá szerveződve újraéljék a zárómise élményét, s ezt megpróbálják továbbítani lakóhelyük közössége felé is. A Vox Angelica kórus karnagya, Nyerges-Zombó Katalin meghívására Tatáról, Mosonmagyaróvárról, Hegyeshalomból és Győrből érkeztek kórusok.

Az esti szentmisét Mészáros Miklós lébényi plébános mutatta be a mosonmagyaróvári piarista papok koncelebrálásával.

Az énekesek a liturgián, majd az azt követő koncerten a pápai szentmise zenei anyagát szólaltatták meg, Giczi Balázs orgonajátékával kísérve.

A száz tagot számláló összkar a lébényi templomban lélekemelő módon elevenítette fel Ferenc pápa budapesti zárómiséjét.

Forrás: Nyerges-Zombó Katalin karnagy/Vox Angelica kórus / Győri Egyházmegye Sajtóiroda (hg)

Fotó: Kovácsné Uray Tímea

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria