Ünnepi különszámmal jelentkezik az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye folyóirata

Kultúra – 2022. augusztus 12., péntek | 9:02

Szent István királyunk ünnepe és más jeles évfordulók alkalmából ünnepi különszámmal jelentkezik az Esztergom–Budapest című, negyedévente megjelenő főegyházmegyei lap. A kiadványt augusztus 20-án, a Szent István téri szentmise előtt kapják meg a zarándokok és bárki, aki igényt tart rá.

A 36 oldalas kiadványban – egyéb tartalmak mellett – bemutatják a főegyházmegye aranymisés papjait, a 70. életévét nemrég betöltött Erdő Péter bíboros egyházi vezetői életútjából közölnek képes összeállítást; valamint megszólaltatják Gájer Lászlót, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem teológiai tanárát – Erdő Péter tanítványát – is. A főegyházmegyei hivatal egyik munkatársa a Szent István-bazilika előtti augusztus 20-ai ünneppel kapcsolatban beszél a lapnak a rendezés hátterében meghúzódó munkafolyamatokról.

A kiadvány szerzőinek, szerkesztőinek – az érsekségi sajtóiroda munkatársainak – köszöntője egyben ajánlja is a kiadványt:

Kegyelmekben és ünnepekben gazdag időszakot él főegyházmegyénk: rubin-, gyémánt- és aranymisés papjainkat köszönthettük nem olyan régen, kevéssel kesőbb pedig Erdő Péter bíboros, prímás hetvenedik születésnapját ünnepeltük. Megkezdte budapesti szolgálatát a Szentatya új nunciusa; egy éve, hogy új plébánosa van a Szent István-bazilikának, és személyében őrzője a Szent Jobbnak.

S ha már Szent Jobb: elérkeztunk főegyházmegyénk, de talán az egész magyar Egyház egyik legnagyobb ünnepéhez, amikor első Szent Királyunkra emlékezünk szentmisével és körmenettel. S folytathatnánk az ünnepek sorát...

Ez az időszak nem telhetett el „csak úgy”, kellett, hogy maradjon valamilyen nyoma. Kellett valami, ami megőrzi mindezt szavakban és képekben. Ezért született meg ez a kiadvány, amit a kezében tart a Tisztelt Olvasó.

Az Esztergom-Budapest folyóirat különszámának írói, szerkesztői hálásak mindazért, ami az elmúlt hetekben osztályrészül jutott nekik, miközben lassan megteltek ezek az oldalak. Hálásak, mert kivételes dolgokat kaptak közben. A Magyar Távirati Iroda gigantikus fotóarchívumába belefeledkezve, képek százai között lapozva tanúi lehettek a főegyházmegye és Erdő Péter bíboros élete egy-egy fejezetének – történelminek, hétköznapinak, vidámnak, meghatónak. Ám különleges ajándekot kaptak a szerzők az aranymisés papoktól is: a jeles évfordulón úgy tárták fel életüket előttük, ahogy az elmúlt ötven év során talán egy alkalommal sem tették. Csak bízni tudunk benne, hogy az írott szó és a sok-sok kép ezt valamiképpen átadja majd a következő oldalakon!

Minden beszélgetés, amelynek kivonata ebbe a kiadványba került, különleges ajándék volt a készítők számára, legyen szó a Szent Jobb-körmenet szervezésének „kulisszatitkairól”, nemzeti ereklyénk őrzésének mindennapjairól, a katolikus iskola igazgatójának mély hitéről és elhivatottságáról vagy a Szent István-napi misén szentbeszédet mondó püspök szerénységéről...

Szívből kívánjuk: forgassák olyan szeretettel kiadványunkat, mint ahogyan készítettük.

2022. augusztus 20.

Zsuffa Tünde sajtószóvivő
Mészáros Erika sajtóreferens

Forrás és fotó: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria