Van egy város a szívemben – Megjelent a Képmás együttes albuma

Kultúra – 2018. november 28., szerda | 17:11

„Van egy város a szívemben” címmel jelent meg a keresztény könnyűzenét is játszó Képmás zenekar első nem szerzői kiadású lemeze a Grund Records gondozásában. Az együttes adventi lemezbemutató koncertsorozata november 30-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyhalászon kezdődik.

A Képmás együttes tevékeny zenei szolgálatot lát el a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében: a szentmiséken végzett szolgálat mellett az egyházmegye rendezvényein, gyermeknapokon és családi napokon is rendszeresen fellépnek.

A Zorán-féle lassúbb, elmélkedősebb stílust képviselő csapat – egy kivételtől eltekintve – 2011 és 2014 közt született szerzeményeit jelentette most meg. A zenekar már korábban is közzétette dalait szerzői kiadásban, de most a Hobó, Bródy János vagy az Ismerős Arcok lemezeit kiadó Grund Recordsnál jelent meg egy tucatnyi a dalaikból. A változatos albumon van Mikulás-váró szerzemény és kifejezetten az Eucharisztiáról szóló ének éppúgy, mint szerelmes szám vagy épp egy Cseh Tamás és Bereményi Géza által ihletett darab Antoine megválaszol egy ismeretlen kérdést címmel. A zeneszerző Bolega László, Kardos György (ütőhangszerek) és Halhóber Gábor (basszusgitár) alkotta trió Tamaskovics Róbert szövegeit adja elő.

Az együttes hagyományos módon adventben koncertkörútra indul – mondta el a Magyar Kurírnak Bolega László. Ennek első állomása Nagyhalász, ahol klasszikus lemezbemutató koncertre számíthatnak az érdeklődők, december 24-én pedig a nyíregyházi társszékesegyházban, teljes zenekari felállással előadott pásztorjátékkal ér véget a tizenöt helyszínes turné. A zeneszerző-énekes arról is beszélt, hogy nem tesznek különbséget a keresztény és más dalok között, de megvan mindennek a maga helye és ideje. Ezért bár vallásos ihletettségű dalaik rendre ott vannak a repertoáron minden fellépésükön, de a szentmise énekes imádságai sohasem hangzanak fel koncertjeiken, mert azok más helyre, más célra íródtak.

2019-ben a magyar kultúra napján lépnek majd fel Máriapócson, és a jövő évről az is tudható, hogy a tavaszi koncertek meghívott vendégművésze Gerendás Péter lesz.

Fotó: Képmás zenekar

Agonás Szonja/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria