Varga László megáldotta a megújult egykori ferences kolostorépületet Andocson

Kultúra – 2019. augusztus 18., vasárnap | 16:57

Megújult az egykori ferences kolostor és környezete a Somogy megyei Andocson, a ma zarándokközpontként működő épület helyreállítását nyolc év alatt 403 millió forinttal támogatta a kormány. Az épületet augusztus 15-én áldotta meg Varga László megyéspüspök.

A 18. századi kolostorépületet csütörtökön, az andocsi Nagyboldogasszony-templom búcsúnapján Varga László, a Kaposvári Egyházmegye püspöke áldotta meg szabadtéri misén.

Az ünnep alkalmából mondott szentbeszédében Varga László az alázatot emelte ki, Mária és Jézus példáján keresztül.

„Miért vagy boldog, Mária? Miért van tele magasztalással a szíved? Miért örülsz? Mária boldog, mert tekintetre méltatta őt az Isten. Boldog, mert alázatos. Az alázatos olyannak fogadja el magát, amilyen. Az alázatos ember se többet nem gondol magáról, mint aki valójában, se kevesebbet... Az alázatos ember azonos önmagával” – hangsúlyozta a megyéspüspök.

Varga László kiemelte, Jézus három dolgot kér a követőitől, hogy tanulják meg tőle: az alázatot, a szelídséget és az irgalmasságot.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár a szertartás után mondott beszédében hangsúlyozta: a kormány mindig is támogatta az andocsi fejlesztéseket, a támogatás összegénél azonban fontosabb, hogy „lesz-e az andocsiaknak, Andocsnak olyan kisugárzása (...), hogy meg tudjuk tartani és továbbadni hitünket”.

Az andocsi ferenceseknek az 1920-as években megjelent imakönyvére utalva azt mondta: a Tanácsköztársaság és Trianon után sokan nem tudták, hogyan alakul az ország élete, mégis volt annyi lelkierő a ferencesekben, hogy kiadták az imakönyvet. „Volt bennük annyi hit és akarat, a keresztény hit megőrzésére való törekvés, hogy Andocsról kisugározva sok embernek adtak lelkierőt” – fogalmazott.

A misét követően köszönetet mondott a fejlesztésekben részt vevőknek Bíró Norbert, a Somogy megyei közgyűlés elnöke is.

Andocson 1716-ban kezdték missziójukat a ferences szerzetesek, a kolostort 1725-ben kezdték építeni, a munka mintegy 15 évig tartott. A rendházat 1950-ben az állam felszámolta, az elhanyagolt épületet az utóbbi évtizedben újították fel.

A kolostorral egybeépült, 1749-ben felszentelt Nagyboldogasszony-templom évszázadok óta híres búcsújáróhely, ezúttal is több száz hívő, köztük Tabról gyalogos zarándokok keresték fel.

Az itt látható öltöztetős Mária-szobornak mára már 364 darabból álló ruhatára van; az elsőt Széchenyi Katalin grófnő adományozta 1747-ben. 

Forrás: MTI; Kaposvári Egyházmegye

Fotó és videó: Kaposvári Egyházmegye/YouTube

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria