Várhatóan idén felkerül a csillag a Sagrada Família Szűz Mária-tornyára

Kultúra – 2021. április 28., szerda | 16:20

Április 20-án kezdték meg az újabb munkafázist Barcelonában: felépítik azt a tartóegységet, amelyre majd a tornyot megkoronázó csillag kerül remélhetőleg már idén decemberben.

A több mint száz éve épülő székesegyház honlapján adtak hírt áprilisban az építkezés újabb fázisáról, miután 2020 szeptemberében sajtótájékoztatón jelentették be, hogy újrakezdik a világjárvány miatt megszakadt munkálatokat.

A nyalábszerű tartóegység a toronycsúcs középső része: egy hiperboloid forma, hat lábbal, mely három karban zárul: ezekre kerül majd a ragyogó csillag.

A mostani munkafázissal a Sagrada Família 11 méterrel magasabbá válik, eléri a talajtól számított 127 méteres magasságot. A kész torony 138 méter magas lesz – a bazilika második legmagasabb tornya.

A következő hónapokban betonréteg kerül a szerkezetre, majd beborítják a Gaudíra és általában a katalán modernizmusra jellemző trencadís (pique assiette, törött cserepek) mozaikkal.

A toronycsúcs három részből áll: a legalsó a korona – egy 6 méter magas kőkorona, amelyet tizenkét kovácsoltvas csillag borít be.

A toronyba fényt engedő nyalábszerű forma, a középső egység 18 méteres; kívülről teljes egészében kék és fehér mozaik fedi majd.

A Szűz Mária-tornyot lezáró csillag átmérője 7,5 méter; tizenkét csúcsa üvegből lesz, belülről megvilágítva – a csillag, a hajnalcsillag a Szűzanya, Jézus édesanyja szimbóluma;

hűségesen és védelmezve vezet minket Jézus felé, éjjel és nappal.

A Sagrada Família-bazilika alapkövét 1882-ben tették le, Antoni Gaudí (1852–1926) építész egy évvel később vette át a feladatot – a barcelonai székesegyház ekkortól kezdve betöltötte életét. A keleti szárny 1891 és 1900 között, a nyugati szárny már posztumusz, 1954 és 1985 között épült. A spanyol polgárháború egyházellenes katalán partizánjai által összetört és a legkorszerűbb eljárásokkal rekonstruált, eredeti makettek és a felgyújtott laboratóriumában megmaradt tervfoszlányok alapján folytatják a művet, amelyet eredetileg a művész halálának centenáriumára akartak befejezni, míg közbe nem jött a koronavírus-járvány.

Forrás: SagradaFamilia.org; AciPrensa.com

Fotó: SagradaFamilia.org

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria