Várják a helyi programok regisztrációját az Ars Sacra Fesztiválra és a Nyitott Templomok Napjára

Kultúra – 2017. július 1., szombat | 19:09

Szeptember 16. és 24 között rendezik meg XI. Ars Sacra Fesztivált, illetve szeptember 16-án a Nyitott Templomok Napját. Az Ars Sacra Alapítvány július 31-ig, hétfőig várja az rendezvénysorozathoz helyi programmal csatlakozni kívánók jelentkezését, regisztrációját.

A rendezvénysorozat idei mottója: „Ne féljetek!”(Jer 42,11). Az alapítvány kiemelt témának ajánlja a Szent László-évet, valamint az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való első felkészülési év központi gondolatát: Az Eucharisztia keresztény életünk forrása – „Aki bennem marad és én őbenne, az bő termést hoz” (Jn 15,5). Emellett az alapítvány kezdeményezi, hogy Nyitott Templomok Napján, szeptember 16-án este 8 órától a Kodály Zoltán-emlékév tiszteletére a zeneszerző egyik egyházi kórusművét szólaltassák meg a templomokban egy koncert első számaként (de természetesen egy műsorban több Kodály-mű is elhangozhat). Ha a templomnak nincs kórusa, de szeretne bekapcsolódni ebbe a nagy, határokon is átívelő megmozdulásba, mielőbb jelezze igényét, és segítenek fellépő kórust találni.

Az Ars Sacra Fesztivál a 2007-es nemzetközi városmissziós rendezvénysorozat gyümölcse. A fesztivál, amit az Ars Sacra Alapítvány szervez, minden év szeptember harmadik hétvégéjén kezdődik, a Kulturális Örökség Napjaival együttműködve. Célja a különböző művészeti ágakon belül felszínre hozni és népszerűsíteni a szakralitást, felmutatni a zsidó-keresztény kultúrában rejlő remény jeleit, a művészet minden ágának bevonásával.

Az Ars Sacra Fesztivál az Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért (EFFE) nemzetközi zsűrijétől EFFE Label 2017–2018 minősítést kapott, mellyel az elismert, kiváló minőségű európai fesztiválok közé emelkedett, 2015–2016 után másodszor. A címet 39 ország 715 fesztiválja érdemelte ki, köztük 30 magyar fesztivál is. A minősítés olyan fesztiválokat illet meg, amelyek a helyi közösség bevonásával, de európai és globális kitekintéssel fókuszálnak a kultúrára és a művészetekre.

A fesztiválhoz az ország legnagyobb múzeumai, kiállítóhelyei, galériái, színházai, templomai, kulturális központjai, egyházművészeti gyűjteményei csatlakoztak. A fesztiválra olyan új, vagy már meglévő programmal lehet jelentkezni, amely a fesztivál alatt (akár egy rövid ideig is) ingyenesen látogatható. Várják azon művészek, együttesek, intézmények, szervezetek, plébániák, közösségek vagy magánszemély jelentkezését, akik a Jóság, Szépség és Igazság felmutatásával törekszenek láthatóvá tenni a láthatatlant, és felragyogtatni az Isten által teremtett világ csodálatos voltát.

Az Ars Sacra Alapítvány szintén a Kulturális Örökség Napjaival együttműködve idén tizenegyedik alkalommal hirdeti meg a Nyitott Templomok Napját. Megívják a történelmi egyházak képviselőit, hogy nyissák meg templomaik kapuit, és színes kulturális programokkal várják az érdeklődőket. Javasolják, hogy mutassák be a templom építészeti, művészeti értékeit, azok mai üzenetét, szervezzenek előadásokat, beszélgetéseket, gyerekprogramokat, filmvetítéseket, kiállításokat, koncerteket.

A fesztivál egyházi fővédnöke Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek. A fesztivál világi fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

A jelentkezés módja: regisztráljon a www.ars-sacra.hu oldalon, és töltse fel a programot. Amennyiben segítségre van szüksége, keresse az alapítványt a következő elérhetőségeken: telefon: +36 1 214 0858; e-mail: ars-sacra@ars-sacra.hu; levelezési cím: 1014 Budapest, Tárnok utca 5.

Jelentkezés, online program feltöltés: 2017. július 31-ig. A határidőn túl feltöltött programok már nem kerülnek be a programfüzetbe.

Forrás: Ars Sacra Alapítvány

Fotó: Bókay László; Ars Sacra Alapítvány

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria