Véget ért a 8. Ökumenikus Diákfilmszemle

Kultúra – 2019. május 29., szerda | 9:02

Május 25-én Budapesten, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Auditorium Maximum termében rendezték meg a nyolcadik ökumenikus diákfilmszemle döntőjét az ország különböző részeiből érkező csapatok részvételével.

A verseny kiírói idén is a katolikus, református és evangélikus általános és középiskolák tanulóit hívták rövidfilmek készítésére. Kiemelt témaként az „Árral szemben – Amikor sikeresen megküzdünk a kihívásokkal” gondolatot tűzték ki a szervezők, de szabadon választott témában is készíthettek pályaműveket a nevezők.

A diákfilmszemle az evangélikus, katolikus és református egyház központi oktatási intézeteinek támogatásával valósult meg. A verseny gyakorlati lebonyolítását a budapesti Piarista Gimnázium Audiovizuális Kommunikáció Szakköre (AVK) vállalta.

A május 2-i beadási határidőig 22 iskolából beérkezett 37 filmet öttagú ökumenikus előzsűri értékelte: így alakult ki a május 25-i döntőbe jutott húsz film listája. A döntős filmeken kívül a szervezők további tizenkét film alkotóit információs vetítésre hívták meg, hogy minél több film készítői, minél több iskolai videoműhely tagjai kapjanak visszajelzést munkájukról és útmutatást, bátorítást következő alkotásaikhoz.

A döntős filmek egész napon át tartó bemutatása számos érdeklődőt vonzott szombaton. Vetítési blokkonként a zsűri szakmailag elemezte az alkotásokat. A bizottság tagjai a filmkészítésben és filmes ismeretek átadásában is elismert szakemberek voltak: Gelencsér Gábor filmesztéta, az ELTE Filmtudományi Intézetének docense; Mispál Attila filmrendező, a Csokonai Színház művészeti műhelyének tagja; Szabó-Nyulász Melinda animációs filmrendező, grafikus, művészeti oktató és Varsányi Ferenc filmrendező, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára.

A közönségszavazás után a zsűri két korcsoportra bontva rangsorolta az „Árral szemben” téma filmjeit: az általános iskolásoknál a Debreceni Református Kollégium Általános Iskolájának tanulói Luca című filmje, a középiskolásoknál a budapesti Piarista Gimnázium diákjainak A Másik című alkotása kapta az első díjat. A szabadon választott szekcióban a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium diákjainak A zárral szemben című filmjét értékelték a legjobbnak. A részletes végeredmény és a díjazott filmek megtekinthetők a diákfilmszemle honlapján.

A díjak mellett dicséreteket, különdíjakat is kiosztott a zsűri. A díjakkal járó tárgyjutalmak az iskolai videostúdiók fejlesztését célzó felszerelések voltak: kamerastabilizátor, professzionális videomikrofon, videoállvány, digitális grafikus tábla, tárolóeszközök, filmes szakkönyvek. Különdíj-felajánlással támogatta a filmszemlét a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége, az Evangélikus Pedagógiai Intézet és a Kézfogás Egyesület.

Szöveg és fotó: Wettstein József OSchP, a verseny főszervezője

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria