Versek receptre – Így gyógyít a „sürgősségi költő”

Kultúra – 2020. január 13., hétfő | 17:52

Verseket ír fel a betegeinek egy brit költő- és írónő. Deborah Alma, aki egyébként kreatív írást oktat a Keele Egyetemen, irodalommal szeretne segíteni az érzelmi nehézségekkel küszködőknek.

Deborah Alma idáig egy ’70-es évekbeli rozoga mentőautóval járta az országot és a rendezvényeket. A „sürgősségi költő” (Emergency Poet) fehér köpenyben, nyakában sztetoszkóppal várta klienseit a mentőautóban, amelyben meghallgatta panaszaikat, majd felírta rá a megfelelőnek érzett költeményt. Iskolákba, kórházakba, fesztiválokra, könyvtárakba hívták az elmúlt hat évben; eredeti célja az volt, hogy közelebb vigye a költészetet az emberekhez.

Tavaly októberre rendezkedett be állandó boltjában, a „verspatikában”. A kis viktoriánus üzlethelyiség a shropshire-i Bishop’s Castle-ben található, a jövőben itt kérhetnek szakszerű segítséget azok, akik szívfájdalmaikra gyógyírt keresnek. A patikában külön részlegeket alakított ki a különféle bántalmaknak – álljon bár szerelem, öregedés vagy gyász a háttérben. A személyes konzultáció lényeges része a gyógymód megválasztásának, és az emberek szeretik, ha meghallgatják őket.

A gyógyversek mellett kávézni is lehet a patikában, valamint részt venni a kreatív írással foglalkozó workshopokon, előadásokon. Az angol „művészeti tanács” (Arts Council England) jóvoltából péntekenként ingyenes konzultációra is lehetőség nyílik.

Az Egyesült Királyságban a The Guardian információi szerint a verseskötetek eladási számai javultak az elmúlt években, és főleg a fiatalabb korosztálynak köszönhetően. Deborah Alma azt feltételezi, a költészet személyessége, intimitása érinti meg a fiatalokat.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás: Keele.ac.uk

Fotó: Emergency Poet & Poetry Pharmacy/Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria