Virtuálisan is látogatható lesz a temesvári székesegyház

Kultúra – 2019. február 5., kedd | 19:29

Mint arról korábban beszámoltunk, január 28-án megkezdődött a temesvári Szent György-székesegyház felújítása. Temesvár legjelentősebb barokk épületének nemsokára saját honlapot is készítenek, melyen virtuálisan is meg lehet majd látogatni a templomot.

A 18. században épült temesvári katedrális története során először esik át teljes körű felújításon. A tervek szerint 2020-ban adják át az újra teljes pompájában ragyogó székesegyházat, amelyet egy több mint 16 millió lej értékű európai uniós pályázati alapból restaurálnak.

Elsőként leszerelik a fából készült díszeket és szobrokat, az oltárokat, festményeket, a kovácsoltvas elemeket, a padokat – amelyeket elszállítanak, és restaurátorok újítanak fel. Ezt követően elkezdődik a kőpadlózat felszedése és a templomépület teljes felújítása. A festményeket helyben, a sekrestyében restaurálják a szakemberek; a fából készült szobrokat és díszítőelemeket újraaranyozzák. A felújítást követően az egész templombelső világosabb lesz. A kőpadló hiányzó és töredezett részeinek pótlására ugyanabból a németországi kőbányából hoznak köveket, ahonnan az 1700-as években, a székesegyház építésekor, sőt, padlófűtést is telepítenek.

Évente mintegy 19 ezer látogatója van a Szent György-székesegyháznak. A felújítás után még többre számítanak. A barokk katedrálist – a munkálatok után – saját weboldalán virtuálisan is meg lehet majd látogatni. A testi fogyatékkal élők egy speciális oldalbejáraton keresztül látogathatják majd a megújult templomot. Megnyitják majd a templom kriptáját is, ahol az egyházmegye püspökei és a kanonokok nyugszanak, többek között Szentkláray Jenő kanonok, a csanádi székeskáptalan nagyprépostja.

Forrás és fotó: Pataki Zoltán/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria